Donald Trump förebygger corona med hydroxiklorokin

publicerad 20 maj 2020
- av Isac Boman
Donald Trump använder själv malariamedicinen hydroxiklorokin.

Den amerikanske presidenten bekräftar att han i samråd med sin läkare tar en tablett av malarialäkemedlet hydroxiklorokin varje dag för att skydda sig mot coronaviruset.

Som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om malarialäkemedlet som särskilt i kombination med zink visat sig vara mycket effektivt mot coronaviruset och har blivit en billig och populär lösning både för att förebygga smitta och för att behandla redan smittade under pandemin.

Vänsterliberala NBC News väljer dock att fokusera på att det amerikanska läkemedelsverket FDA faktiskt har varnat för användande av malariamedicinen för icke-malariasjuka eftersom man oroar sig för en förhöjd risk för hjärtproblem.


Annonser:


President Trump är dock inte oroad och vidhåller att han tar medicinen varje dag och är mycket glad att han gör så. Han betonar dock att han inte är smittad och regelbundet testas med några dagars mellanrum.

– Du skulle bli förvånad om du visste hur många som tar medicinen, speciellt de som arbetar i främsta ledet (med smittade). Jag råkar ta det, jag tar hydroxiklorokin just nu, medgav presidenten.

 

Trump tror själv inte att han utsatts för viruset men valde att börja äta medicinen efter att ha rådfrågat sin personliga läkare. Trump menar också att läkare och sjuksköterskor i stor skala tar malarialäkemedlet för att undvika att bli sjuka.

Efter ett flertal diskussioner vi haft om för- ock nackdelar med hydroxiklorokinet så kom vi fram till att de potentiella vinsterna från behandlingen trumfade de relativa riskerna”, bekräftar presidentens läkare Sean Conley i ett mejl.

Under presskonferensen där Trump bekräftade att han tar hydroxiklorokinet i förebyggande syfte fick han mycket mothugg och frågor av reportrarna, men den frispråkige presidenten tog dock det hela med ro.

– Jag tror att det är bra. Jag har hört många positiva berättelser, och skulle det ändå inte vara bra så kan jag säga er att jag kommer inte att bli skadad av det.

Han får uppbackning av läkaren Larry Bucshon som förvisso anser att fler studier måste göras på malariamedicinens effekter, men som samtidigt tillägger att många läkare idag självmedicinerar sig med hydroxiklorokin för att hålla coronaviruset stången.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.