”Dödskulten kring Halloween skadlig för unga”

I den ryska miljonstaden Omsk har myndigheter vidtagit åtgärder mot vad man anser är en högtid som explicit främjar kulten kring det döda, Halloween. I ett brev uppmanar man föräldrar till skolelever att inte klä sina barn i halloweenkostymer då det kan strida mot grundläggande värderingar i Ryssland.

publicerad 31 oktober 2013
Halloweenfestival i Greenwich Village, New York

Det mystiska innehållet, explicit propagerande av dödskulter med mera kan få ”förödande konsekvenser” för det psykiska, andliga och moraliska välmåendet för barn och unga.

Halloweens extremistiska påverkan har påvisats genom studier vid den ryska vetenskapsakademins institut, säger Rysslands utbildningsdepartement enligt The Moscow Times.

Den ryska ortodoxa kyrkans ärkepräst Vsevolod Chaplin varnar folk för Halloween, som han upplever som satanistisk.

– Mörkerkrafterna vinner alltid i sina lekar. I själva verket tror folk att detta bara är ett roligt och harmlöst skämt. Mörkerkrafterna tror någonting annat och kommer definitivt att göra narr av dig så att du inte kommer bli glad, säger han till nyhetsbyrån RIA Novosti.

Ugglan är en av de mystiska symbolerna kring Halloween. Foto: Penn State/CC BY-NC 2.0
Ugglan är en av de mystiska symbolerna kring Halloween.
Foto: Penn State/CC BY-NC 2.0Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.