Utrikes

Det här är EU-kommissionens nya ordförande

Von der Leyen inför omröstningarna i Europaparlamentet igår.

Den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen godkändes igår av Europaparlamentet som ordförande för EU-kommissionen med 383 röster för, 327 mot och 22 nedlagda röster. Hon efterträder därmed den nederländske kristdemokraten Jean-Claude Juncker och blir första kvinnliga politiker på posten.

Von der Leyen är född 1958 och växte upp i Bryssel, där hennes far Ernst Albrecht var en av de första höga tjänstemännen i det som senare skulle bli EU. Sedan 2005 har hon innehaft olika ministerposter i den tyska regeringen under förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska ledning, senast som försvarsminister. Von der Leyens utbildningsbakgrund är inom medicin och före hon blev heltidspolitiker föreläste hon vid Hannovers medicinska högskola.
EU-kommissionen är den instans som lägger fram förslag till lagstiftning inom EU som ska gälla för alla EU-länder och ska se till ”det Europeiska allmänintresset” framom nationella intressen. Dess 28 tjänstemän väljs fram av i samråd mellan ordföranden för EU-kommissionen och EU-ländernas regeringar som utser varsin kommissionär med godkännande av EU-parlamentet.

Kommissionen ses generellt som den mäktigaste EU-institutionen och lägger förutom lagförslag till EU-parlamentet även fram EU:s budget samt avger rekommendationer och utlåtanden till EU-länderna. Närmare 1000 anställda arbetar under var och en av de 28 kommissionärerna för att ta fram förslag åt kommissionärerna. Det är bland annat i dessa processer som företag och andra lobbyister är kända för att försöka påverka lagstiftning som läggs fram.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!