Dawkins försvarar ”mild pedofili”

publicerad 25 september 2013

Den världskände ateisten och etologen Richard Dawkins är i blåsväder efter ett han uttalat sig kontroversiellt om ”milda” sexuella övergrepp på minderåriga. 

– Jag blickar tillbaka några decennier till min barndom och jag kan inte fördöma saker som spöstraff och mild pedofili med samma måttstock som idag, sade han i en intervju med The Times.

”Orsakade ingen bestående skada”
I intervjun berättar Richard Dawkins om sina egna erfarenheter då han själv blev sexuellt utsatt av en lärare när han gick på en internatskola. En gång satte hans lärare honom i knäet och lade sin hand innanför hans shorts. Även andra barn i den kamratgrupp som Dawkins var med i blev antastade.

– Jag tror inte han orsakade någon bestående skada på oss.

Han fortsatte med att säga att de mest ökända fallen av pedofili såsom våldtäkt och ibland mord – inte ska jämställas med ”lätt uppvärmning” och syftade på att han själv blivit antastad.

Barnrättsorganisationer kritiska
Dawkins har mötts med stark kritik av bland annat barnrättsorganisationer som tycker att hans uttalanden var illa påpassande för de som utsatts för övergrepp och drabbats av effekterna kring det.

– Dawkins verkar tro att om ett brott begicks för länge sen ska det bedömas på ett annorlunda sätt. Men vi vet att de som utsatts för sexuella övergrepp lider samma effekter om det var 50 år sedan eller igår, säger Peter Watt vid barnrättsorganisationen NSPCC till Religion News Service.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!