Därför utses Greta Thunberg till hedersdoktor av Helsingfors universitet

Klimatöverdrifterna

publicerad 27 mars 2023
- av Isac Boman
Martti Nissinen vid Helsingfors universitets teologiska institution tv. Greta Thunberg vid en politisk aktion i Stockholm i november th.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nyligen blev 20-åriga Greta Thunberg promoverad till hedersdoktor av den teologiska institutionen vid Helsingfors universitet. Den ansvarige promotorn, professor Martti Nissinen, förklarar beslutet för Nya Dagbladet med att klimatalarmisten “valdes som röst för den unga generationens oro för jordens framtid” och att budskapet hon sprider “har allt att göra med akademisk teologi”.

Nyligen kunde Nya Dagbladet uppmärksamma att klimataktivisten Greta Thunberg för andra gången kommer att utses till hedersdoktor – denna gång av teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Thunbergs koppling till kristen teologi och troslära generellt har för många varit något oklar och det har inte varit helt tydligt varför man promoverar henne till hedersdoktor – en titel som av universitet själva som regel beskrivs som ”den högsta utmärkelsen som tilldelas av en fakultet”.

Martti Nissinen, universitetets promotor vid den teologiska fakulteten och professor i Gamla Testamentet, förklarar till Nya Dagbladet att årets promoveringstema är ”frihet” för att uppmärksamma hundraårsjubileet av den finska religionsfrihetslagen – som i praktiken innebar att medborgarna själva fick välja vilket samfund de skulle tillhöra.

Men vi ville öppna upp temat för mänskliga rättigheter och jordens tillstånd, saker som vi har frihet att skydda eller förstöra. Därför ville vi förutom fem akademiska hedersdoktorer även ge utmärkelser till personer som representerar dessa perspektiv: Maria Immonen, direktör för Lutherska världsförbundets världstjänst, Munib Younan, biskop emeritus i lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet, och Greta Thunberg, klimataktivist”, fortsätter han.

Thunberg valdes som röst för den unga generationens oro för jordens framtid och som en världskänd influencer trots sin unga ålder. En sådan oro har allt att göra med akademisk teologi som inte är mindre intresserad av jorden än av himlen – ända sedan de bibliska profeterna, av vilka några kan vara de första som förutsåg en global klimatkris”, fortsätter Nissinen vidare.

Martti Nissinen avslutar med att hänvisa till tre bibelverser från Hoseas bok i Gamla testamentet som han menar visar hur kommande klimatkriser även omnämns i bibeln:

Hör Herrens ord, ni Israels barn, för Herren går till rätta med dem som bor i landet, för det finns ingen sanning och ingen kärlek och ingen kunskap om Gud i landet.

De svär och ljuger, mördar och stjäl och är otrogna. De brukar våld och blodsdåd följer på blodsdåd.

Därför sörjer landet och allt som lever där tynar bort, både markens djur och himlens fåglar och havets fiskar försvinner”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!