Greta Thunberg blir hedersdoktor – igen

Klimatöverdrifterna

publicerad 21 mars 2023
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan som 16-åring blev den av maktetablissemanget omhuldade klimatalarmisten Greta Thunberg utsedd till “hedersdoktor” vid universitet i belgiska Mons. Nu ska hon återigen tilldelas utmärkelsen – denna gång i Finland av teologiska institutionen vid Helsingfors universitet.

Det är Helsingfors universitet som firar ”promotionens jubelår” genom att ”30 högt meriterade personer från hela världen promoveras till hedersdoktorer”. Teologiska fakulteten tilldelar i juni åtta personer utmärkelsen, och redan nu står det klart att den klimatalarmistiska rörelsens galjonsfigur Greta Thunberg blir en av dessa.

Även de veterinärmedicinska, juridiska och filosofiska fakulteterna kommer under året att utnämna nya hedersdoktorer, de sistnämnda har valt att bland annat promovera Finlands Nato-vänlige president Sauli Niinistö.

Hedersdoktorstiteln beskrivs som universitetets högst rankade utmärkelse, men den som tilldelas titeln behöver inte ha någon doktorsexamen eller akademisk utbildning överhuvudtaget. Det kan dock noteras att de flesta hedersdoktorer listas med sina yrkesmässiga eller akademiska meriter, medan Thunberg kort och gott beskrivs som ”aktivist”.

Titeln som hedersdoktor är den högsta utmärkelsen som tilldelas av en fakultet. Hedersdoktorn mottar personligen utmärkelsen samt doktorshatten och doktorsvärjan som symboliserar utmärkelsen”, skriver universitetet på sin hemsida.

Thunbergs lista med historiskt prestigefyllda hedersbetygelser är mycket lång hon har bland annat tidigare blivit nominerad till Nobels fredspris.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!