Danska läkare: Omskärelser är övergrepp

publicerad 25 januari 2014

En inflytelsefull grupp av tusentals danska läkare går nu ut och tar avstånd från omskärelse av religiösa skäl. Organisationen jämför också omskärelse av pojkar med stympning.

Det är danska College of General Practitioners (GPS) som nu jämför omskärelse av barn, då inget medicinskt skäl föreligger, med stympning.

– Det är omvälvande att GPS för första gången går ut och säger att omskärelse i princip är samma sak som stympning. Det är en mycket viktig signal, och det kan mycket väl vara början till slutet för rituell omskärelse av pojkar i Danmark, säger professorn och överläkaren Morten Frisch till BT.

College of General Practitioners har nästan 3 000 medlemmar, vilket motsvarar två tredjedelar av Danmarks läkare.

Nyligen visade en opinionsundersökning av YouGov att sju av tio danskar ville att omskärelse av pojkar ska vara förbjudet. I Danmark är det sedan 2003 förbjudet att genomföra omskärelse av flickor.

Inom religionerna judendomen och islam förekommer omskärelser av barnens könsorgan.

 

Läs mer om omskärelse på Wikipedia.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.