Dansk islamforskning vågar inte kritisera islam

publicerad 12 mars 2016

Danska islamforskare har försvarat islam i stället får att gå kritiskt tillväga och granska religionen menar några forskare – en tidigare dansk integrationsminister ger forskarna rätt i deras kritik.

Dansk forskning i islam har överlag varit alltför fokuserade på att försvara och förklara islam istället för att ha ett kritiskt öga mot religionens mörkare sidor. Det menar några islamforskare som pekar på att det har fått konsekvenser för integration och dessutom har påverkat danska politikers möjligheter att agera och gripa in mot framväxten av parallellsamhällen i Danmark, det skriver den danska morgontidningen Jyllands-Posten.

– Ifall akademiska miljöer signalerar att det inte finns något problem i de allra flesta moskéer, är det ju det, som politiker kommer att handla utifrån. TV 2-dokumentären visar ingenting som jag inte har tagit upp för 5-10 år sedan. Men jag upplevde att det fanns stort motstånd mot att ta upp problemställningar i den islamiska forskarvärlden, sa Tine Magaard, lektor vid Aarhus Universitet och tidigare konsulent vid det danska Integrationsdepartementet till Jyllands-Posten.

Ordföranden för Forum för islamforskning, professor Thomas Hoffmann vid Köpenhamns Universitet, pekar på att forskningen har försummat att granska själva religionen.

– Det är på sätt och vis väldigt ironiskt, men i islamforskningen finns det en tendens till att tona ned islams betydelse och i stället bortförklara allt utifrån kulturella, politiska och ekonomiska faktorer och säga att det spelar inte någon roll vad som står i de heliga skrifterna, sa han till Jyllands-Posten.
Professorn får medhåll från en konservativ politiker i Folketinget.

– Islamforskarna agerar som islams advokater istället för att vara forskare. Man ser muslimerna som offer och islam som en missförstådd religion, sa Naser Khader, integrationsordförande hos De Konservative till Jyllands-Posten.

En annan borgerlig politiker som delar professor Thomas Hoffmanns kritiska syn på hur den islamiska forskarvärlden har vilselett politikerna är Venstre-politikern Birte Rønn Hornbech, som menar att ”hela det politiskt korrekta-etablissemanget får skylla sig själv för att högerflygeln har fått framgång”.

– Folk är naiva om de tror att religionen inte spelar någon roll, sa Manu Sareen, Radikale Venstre, och integrationsminister i den förra danska regeringen till Jyllands-Posten.

Trots att flera forskare i islam och ledande danska politiker samfällt pekar på att forskarvärlden har svikit sitt forskaruppdrag – så avvisas deras kritik av en ledande forskare i kulturmöten och multikulturalism.

– Jag är oförstående över de här påståendena, om att dansk islamforskning inte skulle vara kritisk. Det tycker jag absolut att vi är, sa professor Garbi Schmidt vid Roskilde Universitet till Jyllands-Posten.

Det privata danska TV-bolaget TV 2 avslöjade nyligen i en dokumentär att imamer i Grimhøj-moskén undervisar muslimer bosatta i Aarhus om att det är tillåtet att piska och stena otrogna kvinnor – också i Danmark. Detta har orsakat en folkstorm i Danmark och flera partier i Folketinget kräver nu att den skandalomsusade moskén stängs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!