Danmark startar återvandringsmyndighet

publicerad 16 april 2020
- av Isac Boman
Danmarks utrikes- och integrationsminister Mattias Tesfaye.

Danmark lanserar nu myndigheten Hemresebyrån som ska ha som huvudsaklig uppgift att arbeta med återvandring av illegala migranter.

Enligt de danska socialdemokraterna är det mycket viktigt att de som inte har rätt att vara i Danmark faktiskt också utvisas. Landets utrikes- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) menar att det är på tiden att processen sköts av en enskild myndighet som har detta som huvudfokus.

– Det är viktigt för regeringen att invandrare utan uppehållstillstånd reser hem. Vi har haft den danska invandringstjänsten i många år. Den tillhandahåller bland annat uppehållstillstånd för flyktingar och familjeåterföreningar. Nu inrättar vi Hemresebyrån för att se till att människor också återvänder hem när de inte har rätt att vara i Danmark.


Annonser:


Idag finns omkring 1100 illegala invandrare i Danmark som sökt asyl men blivit nekade. Av de 1100 migranterna som ska utvisas ur landet har 200 väntat på att utvisas i över fem år. Det bedöms dock vara betydligt mer effektivt att en enskild myndighet sköter de olika stegen för att få dessa att återvända till sina hemländer jämfört med om arbetet sprids ut på olika aktörer.

De 250 anställda som ska arbeta på Hemresebyrån ska också utveckla planer och strategier för att utvisningarna ska kunna ske betydligt snabbare än vad som tidigare varit fallet. Den nya myndigheten kommer att inleda repatrieringen av illegala immigranter den 1 augusti senare i år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.