Danmark kallar hem ambassadör från Iran

publicerad 31 oktober 2018
Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.

Danmark har kallat hem sin ambassadör från Iran efter att man anklagat Iran för att försöka mörda exiliranier i Danmark.

Under tisdagen gick den danska regeringen ut och anklagade Iran för att ha planerat att mörda exiliranier i Danmark. Tidigare i år stängdes Öresundsbron då en bil jagades av dansk och svensk polis, vilket den danska regeringen påstår var på grund av misstanke om att iransk underrättelsetjänst planerade lönnmordet.

Iran har kraftigt förnekat att anklagelser som riktats mot dem från den danska regeringen och den danska säkerhetstjänsten PET.


Annonser:


Danmark valde under tisdagen att kalla hem sin ambassadör från Iran.

– Det är ett kraftigt och ganska ovanligt diplomatiskt steg att ta, säger den danske utrikesminister Anders Samuelsen på en presskonferens, enligt DR.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen planerar nu att vända sig till EU för att försöka få sanktioner riktade mot Iran.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.