Utrikes

Danmark kallar hem ambassadör från Iran

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.

Danmark har kallat hem sin ambassadör från Iran efter att man anklagat Iran för att försöka mörda exiliranier i Danmark.

Under tisdagen gick den danska regeringen ut och anklagade Iran för att ha planerat att mörda exiliranier i Danmark. Tidigare i år stängdes Öresundsbron då en bil jagades av dansk och svensk polis, vilket den danska regeringen påstår var på grund av misstanke om att iransk underrättelsetjänst planerade lönnmordet.
Iran har kraftigt förnekat att anklagelser som riktats mot dem från den danska regeringen och den danska säkerhetstjänsten PET.

Danmark valde under tisdagen att kalla hem sin ambassadör från Iran.

– Det är ett kraftigt och ganska ovanligt diplomatiskt steg att ta, säger den danske utrikesminister Anders Samuelsen på en presskonferens, enligt DR.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen planerar nu att vända sig till EU för att försöka få sanktioner riktade mot Iran.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!