Danmark åtalar tre för saudiarabiskt spionage

publicerad 5 februari 2020
  Sedan 2012 har de tre iranierna ägnat sig åt spionage i Danmark.

  Tre exiliranier står åtalade i Danmark för att ha spionerat på uppdrag av Saudiarabien. Enligt den danska säkerhetspolisen har spionaget pågått sedan 2012 och samtidigt häktas en iransk underrättelseofficer i sin frånvaro för att ha planerat att döda exiliranierna.

  Finn Borch Andersen, chef på den danska säkerhetspolisen PET säger till TT att de tre är framstående företrädare för separatistgruppen ASMLA vars målsättning är en självständig arabisk stat i den iranska provinsen Khuzestan.

  Männen ska ha samlat in information om både privatpersoner och olika verksamheter i Danmark och andra länder och sedan lämnat över denna informationen till den saudiska underrättelsetjänsten.
  – Det är PET:s uppfattning att personerna från 2012 till 2018 spionerat för en saudiarabisk underrättelseorganisation, säger Borch Andersen.

  Männens agerande ska inte ha uppskattats av den iranska regimen och på måndagen framkom det att också en iransk underrättelseofficer häktas i sin frånvaro, dels för spionage men också för förberedelse till mord. Enligt PET ska agenten ha planerat att mörda de spionerande exiliranierna.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!