Cecil Rhodes-staty blir kvar i Oxford

publicerad 24 maj 2021
- av Isac Boman

Oriel College vid Oxfords universitet har sagt nej till krav och påtryckningar från vänsteraktivister om att ta bort en staty föreställandes kolonialpolitikern Cecil Rhodes.

I Storbritannien pågår just nu en kampanj under titeln ”Rhodes Must Fall” där vänsterradikala studenter som inspirerats av den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM kräver att alla statyer föreställandes kolonialpolitikern och finansmannen Cecil Rhodes ska avlägsnas eller raseras. Enligt Breitbart ska en majoritet av studenterna ha röstat för att ta bort en Rhodes-staty på universitetsbyggnaden samt ett plakat med hans namn på, på grund av dennes kopplingar till brittisk kolonialism och det brittiska imperiet.

Skolans ledning svarar dock i ett uttalande att man på grund av tidsmässiga skäl, kostnader och regler om att bevara historiska monument och byggnader bestämt sig för att inte ta bort statyn. Premiärminister Boris Johnson har också uppmanat myndigheterna att stoppa radikalerna från att radera mer av Storbritanniens historiska kultur.

Även om statyn på Rhodes ser ut att bli kvar så gör Oriel College samtidigt ändå en halv pudel och medger att man ”insett behovet” av att lyfta fram vad man menar är problematiska delar av Rhodes arv – någonting Breitbart tolkar som informationstavlor där kolonialpolitikern framställs på ett negativt sätt.
Vidare har skolan gått med på flera andra krav som att lägga mer fokus på undervisning om ”jämlikhet, mångfald och inkludering” samt att man tagit på sig att anordna en årlig lektion om Rhodes kopplingar till kolonialism. Dessutom ska personalen utbildas och bli mer ”rasligt medvetna”, heter det.

Det är långt ifrån första gången som BLM-inspirerade vänsteraktivister krävt att statyer och monument av historiska personer man ogillar ska tas bort. Nya Dagbladet rapporterade bland annat i juni hur en eggad BLM-mobb med våld rev ner statyn av handelsmannen Edward Colston i Bristol. Enligt The Guardian har nästan 70 brittiska monument som påstås vara rasistiska eller ha ”oacceptabla kopplingar till det brittiska imperiet eller slavhandeln” tagits bort eller förändrats. Även många gator, skolor och andra offentliga byggnader har fått nya mer politiskt korrekta namn.


Cecil Rhodes (1853-1902) var medgrundare till De Beers Mining Company och var under sin levnad en av de mest inflytelserika aktörerna inom diamant- och guldgruveindustrin. Han var också finansminister och senare premiärminister i Kapkolonin och spelade en nyckelroll i koloniseringen bland annat av vad som skulle bli Rhodesia (sedermera Zimbabwe och Zambia) som var uppkallat efter honom.

I boken Rothschild: Familjen, makten och rikedomen (1988), som skrevs av författaren Derek Wilson i samarbete med den ökända bankdynastin Rothschild, framgår att Rhodes testamenterade huvuddelen av sina enorma tillgångar till Nathan Rothschilds förvaltarskap för att finansiera ett inflytelserikt hemligt sällskap med ambitionen att verka för utbredningen av det brittiska imperiets makt - något som bland annat historieprofessorn Carrol Quigley menat att haft en betydande roll i utvecklingen av det moderna Västerlandet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.