Brittiska vänner hölls inlåsta i italiensk karantän – i två månader

Coronarepressionen

publicerad 2 november 2020
- av Isac Boman
Rhys James testades positivt gång på gång, trots att han var frisk.

Tre vänner från Storbritannien hölls mot sin vilja inlåsta i en italiensk karantänsbyggnad i 61 dagar innan de släpptes. De berättar att icke-fungerande tester komnbinerat med den hårda repressionenspolitiken fick vännerna att känna sig som maktlösa fångar.

De tre vännerna testades positivt den 17 augusti och testade sedan positivt i omgångar och hållits fångna i karantän i ytterligare två månader, trots att de PCR-test som den italienska regimen använder har fått stark kritik för att mycket ofta ge falska positiva testresultat.

Alla i trion var enligt det hårda italienska regelverket tvungna att testa negativt med 24 timmars mellanrum, något som alltså inte skedde och som enligt forskare bland annat kan bero på att testerna registrerar döda covid-19-celler från tillfrisknande patienter och att friska personer därför kan framstå som sjuka på testerna.

Ett ytterligare bakslag kom under den sjunde rundan av testerna när de maskiner som skulle analysera coronatesterna inte fungerade som de skulle och gjorde att britterna blev kvar i sin påtvingade karantän.

– När vi först gick ut offentligt med vår berättelse så hoppades jag att något skulle hända. Men situationen har inte ändrats alls. Det är väldigt svårt att vara optimistisk när det känns som att det inte finns något hopp om att komma ut och testresultaten inte var vad de borde vara, säger en av vännerna till brittiska Metro.

– Vi vet inte hur mycket vi ska lita på systemet. Vi håller på att titta på om det är möjligt att genomföra privata tester. Vi vill veta om resultaten verkligen är korrekta men om kostnaden är allt för hög så har vi ingen möjlighet att genomföra det.

Vännerna arbetade som engelskalärare på ett sommarläger i Florens när de blev smittade av viruset och karantänen har gjort så att de har missat studier och inte kunnat söka arbete i hemlandet. Ingen av dem har haft några symptom på länge och känner sig fullt friska i övrigt.

– Vi tillåts fortfarande inte att lämna våra rum, vi känner oss helt maktlösa och det finns ingenting vi har kontroll över. Läkaren kan komma och göra sina hälsoundersökningar när de vill, berättar en av vännerna vidare som också passar på att tacka för allt stöd man har fått via internet.

– Jag har försökt undvika att jämföra vår situation med ett fängelse, men samtidigt har vi ingen rät att lämna det här stället och vi vet inte hur länge vi kommer att stanna där så det är svårt att inte göra den jämförelsen.

61 dagar senare släpptes vännerna ut från karantänen, inte för att de testat annorlunda på PCR-testerna utan för att Italien ändrat sina restriktioner och sitt regelverk på området. Hade samma restriktioner stått fast är det sannolikt att vännerna fortfarande hade varit kvar i italiensk karantän.

– Vi är fria, vi är på väg hem, berättade vännerna glatt i en videohälsning och bekräftade vidare att det var en lagändring – inte testresultaten som möjliggjorde att de släpptes ut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!