Brand i Grekland största någonsin i EU

publicerad 31 augusti 2023
- av Sofie Persson
Branden i Alexandroupoli började den 19 augusti.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elva flygplan, 407 brandmän och en helikopter från EU:s flotta har skickats till Grekland för att hjälpa till med släckningen av branden norr om staden Alexandroupoli, som nu uppges vara den största som någonsin registrerats inom EU. 

Grekland har under sommaren drabbats av ett stort antal bränder. Vissa menar att det var värmeböljan som kom i mitten av sommaren som gav upphov till att bränderna startade, medan klimatminister Vassilis Kikilias menar att den största delen av bränderna orsakats av mordbrännare, framförallt mot bakgrund av att en stor del av bränderna startade samtidigt.

Branden norr om Alexandroupoli uppges ha bränt en yta på över 310 kvadratkilometer och är den största som någonsin registrerats i EU, enligt EU-kommissionens talesman Balazs Ujvari. Detta bekräftas också av EU:s civilskydd som konstaterar att området är större än hela New York City.

Denna skogsbrand är den största i EU sedan år 2000, då European Forest Fire Information System (Effis) började registrera data, säger civilskyddet enligt brittiska The Guardian.

Sedan branden startade den 19 augusti har 20 personer avlidit.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!