Klimatminister: “Bränderna i Grekland startades av mordbrännare”

Klimatöverdrifterna

publicerad 3 augusti 2023
- av Sofie Persson
Tusentals människor har tvingats evakuera från bränderna i Grekland under juli.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Greklands klimatminister, Vassilis Kikilias, menar att bränderna som uppstått under juli till stor del beror på mordbrännare. Hittills har över 600 bränder startats på kort tid, vilket har resulterat i att tusentals människor tvingats evakuera.

Under den senaste tiden har bränder härjat vilt i Grekland där tusentals boende och turister tvingats fly. Rhodos uppges vara värst drabbat då bland annat 20 000 människor tvingades fly under en enda dag, något man menar är den största evakueringen i landet någonsin.

Nu menar Vassilis Kikilias, landets minister för klimatkris och civilskydd, att bränderna som uppkommit under juli inte tillkommit på naturlig väg, utan är startade av “av mänsklig hand”.

Under denna tid utbröt 667 bränder, det vill säga fler än 60 bränder per dag, nästan över hela landet. Tyvärr antändes de flesta av mänsklig hand, antingen genom kriminell försumlighet eller uppsåt, säger Kikilias enligt The Guardian.

Landet har liksom andra länder drabbats av en värmebölja, vilket i mainstreammedia kopplas till en rådande “klimatkris” som man menar givit upphov till bränderna. Kikilias menar dock att bränder startat samtidigt på ett antal olika platser i landet, och att detta snarare tyder på att det rör sig om anlagda bränder.

Bränderna i Grekland har i skrivande stund skadat 74 personer och dödat tre. Två av de avlidna är grekiska piloter som enligt uppgifter kraschat i samband med arbetet mot bränderna. Den tredje avlidna personen uppges vara en bonde. Alla tre avled på ön Euboia, öster om Aten.

I fredags brann det fortfarande på ett antal platser, men brandkåren uppgav att läget hade förbättrats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!