Bondeupproret sprider sig i Europa

Globalismens framfart

publicerad 20 juli 2022
- av Isac Boman
Protesterande bönder i Nederländerna.

Italienska bönder har under veckan blockerat trafiken för att protestera mot statliga regleringar, skenande priser och för att uppmärksamma den akuta kris som landets lantbruk befinner sig i.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om bondeupproret i Nederländerna, där missnöjda och arga bönder anklagar den nederländska regimen för att försöka driva dem i konkurs och stjäla deras mark med klimatpolitik som förevändning.

Även i Italien finns det alltså ett utbrett missnöje över böndernas situation och i veckan anordnades protester i flera italienska städer – bland annat i huvudstaden Rom.

– Vi är inte slavar, vi är bönder, deklarerade deltagare i protesterna som menar att landets lantbruk står inför en mycket hård kris inom en nära framtid, delvis framkallad av den torka som varit och som hotar en tredjedel av den inhemska produktionen.

Bönderna menar att de har förlorat omkring tre miljarder euro och att de dessutom drabbas av skenande bränslepriser och andra stigande kostnader på grund av sanktionerna mot Ryssland. Man är också missnöjda med olika former av regleringar kring det italienska lantbruket.

Målsättningen med protesterna är enligt arrangörerna att öka medvetenheten bland såväl makthavare som medborgare för att snabbt hitta lösningar – så att lantbruket kan överleva.

Även i Polen har lantbrukare gått ut på gatorna och protesterat mot vad man menar är destruktiva och farliga regeringspolicys och man kräver bland annat att räntorna sänks och att hårdare regler införs för importerat livsmedel.


– Vi håller inte med om att Polen ska översvämmas av mat som importeras från utlandet utan dokumentation och sedan ofta saluförs som polsk mat, säger Michel Kołodziejczak, en av arrangörerna bakom de polska protesterna.

I Sri Lanka har det lokala lantbruket nyligen kollapsat efter att landets regim med hänvisning till den påstådda klimatkrisen utlyst ett förbud mot användandet av artificiella gödningsmedel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!