Berliner Zeitung-journalisten om sprängningen av Nord Stream: “En amerikansk krigshandling mot Tyskland”

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 16 februari 2023
- av Isac Boman
Biden i Maryland i januari.

För Biden-administrationen är det tyska krigsstödet viktigare än att befolkningen slipper frysa, enligt den profilerade journalisten Seymour Hersh som avslöjat USA:s inblandning i terrorattentatet mot europeisk infrastruktur.Det säger han i en intervju med Berliner Zeitung, där den tyske journalisten Fabian Scheidler själv tillägger att attentatet skulle kunna betraktas som en krigshandling mot en västlig allierad.Detta kan uppfattas som en krigshandling inte bara mot Ryssland utan också mot västliga allierade, särskilt Tyskland, konstaterar Scheidler.

I intervjun pekar Hersh på att USA var rädda att Tyskland skulle häva sanktionerna mot Ryssland på grund av energibrist under en kall vinter – och att detta var ett viktigt skäl för amerikanerna att med hjälp av Norge spränga gasledningarna.

– Jag tror inte att de tänkte igenom det ordentligt. Jag vet att det låter konstigt. Jag tror inte att utrikesminister Blinken och vissa andra i regeringen är djupa tänkare. Det finns säkert människor i det amerikanska näringslivet som gillar tanken på att vi ska bli mer konkurrenskraftiga. Vi säljer flytande naturgas till extremt höga vinster, vi tjänar mycket pengar på det.

Han tror att det förvisso fanns amerikanska makthavare som såg attentatet och dess katastrofala effekter på den tyska ekonomin som någonting som kunde ge den amerikanska ekonomin ett uppsving – men att makthavarna i Vita huset mest ”var besatta av att bli omvalda”.

– De ville vinna kriget, de ville vinna en seger, de ville att Ukraina på något magiskt sätt skulle vinna. Det kan finnas människor som tror att det kanske är bättre för vår ekonomi om den tyska ekonomin är svag, men det är vansinnigt. Jag tror att vi har gett oss in i något som inte kommer att fungera, kriget kommer inte att sluta bra för den här regeringen.

Biden deklarerar att man ska stoppa Nord Stream om Ryssland invaderar Ukraina:

 

“En skam för USA”

Den Pulitzer-vinnande journalisten tillägger att han inte vet hur kriget kommer att sluta men att det ”skrämmer” honom att USA:s president var villig att spränga Nord Stream.

– De som utförde detta uppdrag trodde att presidenten var medveten om vad han gjorde mot det tyska folket, att han straffade dem för ett krig som inte gick bra. I det långa loppet kommer detta inte bara att skada hans rykte som president, det kommer också att vara mycket skadligt politiskt. Det kommer att bli en skam för USA, konstaterar han.

Hersh pekar på att Biden-administrationen oroade sig för att Tyskland och andra EU-länder skulle sluta leverera vapen till Ukraina och att Tyskland skulle öppna Nord Stream 2 och återuppta gasimporten. Genom sprängdådet omöjliggjorde man en sådan lösning.

Han är också kritisk till att amerikanska medier och makthavare efter avslöjandet har varit mer fokuserade på att smutskasta honom än att gräva vidare i skandalen.

– Hur skulle jag kunna avslöja min källa?… Om jag namngav någon skulle de få sparken eller ännu värre – fängelse.

Han tillägger att han arbetade med ”erfarna faktagranskare” under reportaget och att det ”finns många sätt att kontrollera” den fakta han presenterar.

– De personliga angreppen mot mig är dessutom inte heller relevanta. Poängen är att Biden har beslutat att låta tyskarna frysa i vinter. Förenta staternas president vill hellre att Tyskland ska frysa än att Tyskland eventuellt ska sluta stödja Ukraina, och det är för mig en förödande sak för Vita huset.

– Poängen är också att detta kan uppfattas som en krigshandling inte bara mot Ryssland utan också mot västliga allierade, särskilt Tyskland, konstaterar Berliner Zeitungs journalist Fabian Scheidler.

Operationen hemlighölls

Personer som var involverade i operationen, menar Hersh, förstod att Joe Biden ville få Tyskland att frysa för ”sina kortsiktiga politiska mål” – och att detta gjorde dem förskräckta.

– Den politiska fördelen med CIA är att en president som inte kan få igenom sina planer i kongressen kan ta en promenad i Vita husets rosenträdgård med CIA-chefen och planera något hemligt som kan drabba många människor på andra sidan Atlanten – eller var som helst i världen. Det har alltid varit CIA:s unika säljargument – vilket jag har mina problem med. Men även denna gemenskap är förfärad över att Biden har beslutat att få Europa att frysa för att stödja ett krig som han inte kommer att vinna. Det tycker jag är skändligt.

Seymour Hersh hävdar vidare att operationen mot Nord Stream varken rapporterades till kongressen eller till militär som inte var direkt involverad i operationen – trots att de borde ha blivit det.

På frågan om vilken roll mod har för Hersh i hans yrke som granskare av makten ställer han sig frågande till om det verkligen är modigt att säga sanningen.

Hersh delger även en reflektion kring journalistikens roll och betonar att – Vår uppgift är inte att vara rädda och ibland blir det obehagligt. Det har funnits tillfällen i mitt liv då … Du vet, jag pratar inte om det. Men hoten riktas inte mot personer som mig, utan mot barn till personer som mig, säger han och tillägger att du som granskande journalist inte kan oroa dig för vad som kan hända – utan bara fortsätta ”göra det du gör”.


Rättelse: Rättelse: I en tidigare version av artikeln hade Seymour Hersh citerats för att beskriva attentatet mot Nord Stream som en krigshandling mot Tyskland. Ordvalen var dock journalisten Fabian Scheidlers egna slutsats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!