Belgiska prostituerade får mammaledighet och pension

publicerad 9 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Enligt belgiska lagstiftare handlar förändringarna om de prostituerades "säkerhet och välbefinnande".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Belgiska makthavare har antagit en lagstiftning som ger landets prostituerade rätt till anställningskontrakt och samma arbetsrättigheter som gäller inom övriga yrken. Belgien blir således först i världen med att erbjuda prostituerade rätt till sjukförsäkring, pension, arbetslöshetsersättning och andra förmåner.

I en värld där prostitution ofta kriminaliserats eller betraktats med avsky av samhället, har Belgien valt en annan väg genom att erkänna prostituerade som legitima yrkesutövare med rättigheter till sjukförsäkring, pension, arbetslöshetsersättning och familjeförmåner.

Med stöd av den unika lagstiftningen påstås nu belgiska sexarbetares position stärkas och lagstiftarna säger sig vilja skydda deras rätt att säga nej till klienter eller sexuella handlingar utan rädsla för repressalier.

Daan Bauwens är talesman för UTSOPI, facket för sexarbetare i Belgien.

Den här lagen är den första i världen. Jag kan inte nog betona hur viktigt detta är. Med den här modellen visar Belgien verkligen att man vill skydda sexarbetare, oavsett vilka moraliska värderingar människor kan ha om yrket, kommenterar Bauwens till The Brussels Times.

Vi hoppas att (den nya lagen) kan leda till att den senaste tidens trend med kriminalisering av kunder i Europa vänds och att andra länder kommer att kopiera (lagen), precis som de gjort i frågor som samkönade äktenskap, abort, dödshjälp och transpersoners rättigheter, uttrycker Daan Bauwens vidare.

Hallickverksamhet regleras

Lagen innebär också att hallickar måste ha ett registrerat kontor och uppfylla vissa krav innan de kan erbjuda kontrakt till prostituerade. En åtgärd som lagstiftarna hoppas ytterligare kommer att säkerställa sexarbetarnas “säkerhet och välbefinnande samt att förhindra exploatering och övergrepp“.

Tillstånd kommer att nekas hallickar om de dömts för brott som sexuella övergrepp, mord, utpressning, utnyttjande av sexarbetare eller voyeurism. De måste dessutom förse sexarbetaren med en larmknapp som måste finnas i rummet, där de sexuella tjänsterna tillhandahålls, eller vara bärbar om arbetstagaren reser till kunden.

Arbetsgivaren måste också tillse att sexarbetarna har tillgång till någon som ansvarar för deras säkerhet, och att fackföreningar och stödorganisationer alltid har tillgång till bordellerna.

Andra länder, som Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna, erkände sexarbete före Belgien men har aldrig infört ett jämförbart regelverk. Lagen har fått stöd från facket för sexarbetare i Belgien, som ser den som ett viktigt steg mot att erkänna och skydda sexarbetares rättigheter.

Det belgiska parlamentet godkände lagen med 93 röster för, 33 nedlagda röster och inga emot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!