Bangladesh sätter in militär mot ”coronaförbrytare”

Coronarepressionen

publicerad 1 juli 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Coronarepressionen i Bangladesh hårdnar och medborgarna får nu enbart lämna sina hem vid nödsituationer eller för att handla mat. Landets militär har kallats in för att patrullera gatorna och gripa och bötfälla alla som bryter mot restriktionerna.

Landets politiska ledning hävdar att de totalitära åtgärderna behövs på grund av den stigande smittspridningen i landet och att man är redo att arrestera alla medborgare som trotsar utegångsförbudet.

– Om vi måste lämna in 5000 ärenden och arresteringar om dagen så kommer vi att göra det
, deklarerar Dhakas polischef Shafiqul Islam.

Samtliga bangladeshier som lämnar sina hem ”utan godtagbara skäl” kommer att bötfällas och riskerar att arresteras, meddelar man vidare.

Från officiellt håll hävdar man att den totala nedstängningen enbart ska vara under en veckas tid och redan nu är det tomt på de vanligtvis livliga gatorna i landets huvudstad. Kritiker är dock oroliga för att utegångsförbudet och militärens patrulleringar kan komma att vara kvar mycket längre än så och många är upprörda över regeringens agerande.

– Regeringen inför nedstängningar bara för att döda de fattiga. Det kommer inte att finnas några arbeten för oss, ingen hjälp från någon, säger 18-årige Sagar till AFP.

Nästan alla kontor och affärer har också stängts ner med undantag för mataffärer som får hålla öppet några timmar per dag. Noterbart är att tygfabriker som arbetar för klädjättar som H&M och Walmart heller inte behöver stänga och undantas från de hårda restriktionerna – detta eftersom produktionen där anses vara direkt nödvändig för landets ekonomi.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!