Australien: Långa fängelsestraff för brott mot covid-restriktioner

Coronarepressionen

publicerad 5 maj 2021
- av Markus Andersson
Australiens premiärminister Scott Morrison till vänster i en övning med den amerikanska militären den 28 april.

Australien har tidigare gjort sig vida känt för sin drakoniska coronapolitik. Staten kan nu exempelvis godtyckligt kräva av medborgare att rapportera sin hälsostatus regelbundet till en myndighetsperson, att godta isolation hemma eller på en anläggning och även påtvinga människor biologiska tester eller medicinsk behandling. Den som vägrar ska straffas med fem års fängelse samt böter på över 50 000 dollar – ett straff som nu därtill ska utökas till medborgare som återvänder till landet om de varit i Indien.

– Det är en högrisksituation i Indien, hävdar hälsominister Greg Hunt och menar själv att det inte råder några tveksamheter kring att det är nödvändigt att utvidga hårda straff för medborgarna på det här sättet.

Regeringens beslut att införa fängelsestraff på medborgares hemresa från Indien har samtidigt mötts av skarp kritik från båda sidor av det politiska spektrat i landet och bland annat kallats för ”omänskligt”. Man noterar också att Australien ännu en gång går betydligt längre än något annat demokratiskt land i sin repression.


Annonser:


– Det här handlar om hälsa. Samma anklagelser gjordes för över ett år sedan när vi stängde gränserna mot Kina, försvarar sig premiärminister Scott Morrison och hävdar vidare att det ”inte finns utrymme för politik eller ideologi i en pandemi”.

Reseförbudet med de långa fängelsestraffen som konsekvens påstås likt andra allt hårdare lagar man infört vara en ”temporär åtgärd” för att säkerställa att Australien inte ”drabbas av en tredje våg”.

– Det behöver bara vara på plats tillräckligt länge för att hålla australiensare säkra, hävdar Morrison.

Enligt RT är det första gången någonsin det blir brottsligt för en australiensisk medborgare att resa in i sitt eget land. Minst 36 000 av landets medborgare ska också vara fast utomlands, där 9 000 av dessa ska befinna sig i Indien och alltså riskerar långa fängelsestraff om de försöker resa hem.

– Hade han (premiärministern) hållit sitt löfte och fått hem alla strandsatta australiensare till jul så skulle vi inte vara i den här röran, konstaterar oppositionspolitikern Kristina Keneally.

 

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.