Astra Zeneca drar tillbaka covid-vaccin – hävdar ”minskad efterfrågan”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 8 maj 2024
- av Markus Andersson
Astra Zenecas vaccin har kopplats ihop med en lång rad vaccinskador.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nyligen erkände vaccinjätten Astra Zeneca att deras covidvaccin kan leda till allvarliga vaccinskador som blodproppar och låga nivåer av blodplättar. Nu drar läkemedelsbolaget tillbaka sitt vaccin över hela världen – men hävdar själva att beslutet bygger på ”minskad efterfrågan”.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat är det bekräftat att vaccinet kan orsaka allvarliga biverkningar och till och med dödsfall – även om Astra Zeneca själva hävdar att det rör sig om ”mycket sällsynta fall”.

Nu låter läkemedelsföretaget meddela att man inlett en global indragning av covid-vaccinet, som har olika namn beroende på var det saluförs – bland annat Covishield och Vaxzevria.

Företaget själva hävdar dock att det inte alls är på grund av hälsoriskerna vaccinet dras in utan att det handlar om ett rent kommersiellt beslut.

Eftersom flera olika varianter av covid-19-vacciner sedan dess har utvecklats finns det ett överskott av tillgängliga uppdaterade vacciner. Detta har lett till en minskad efterfrågan på Vaxzervria, som inte längre tillverkas eller levereras” påstås det.

“Otroligt stolta”

Vi kommer nu att arbeta med tillsynsmyndigheter och våra partner för att hitta en tydlig väg framåt för att avsluta detta kapitel och vårt betydande bidrag till Covid-19-pandemin”, lovar företaget vidare.

Man hävdar också att man är ”otroligt stolta över den roll Vaxzevria spelade för att få slut på den globala pandemin” och påstår att vaccinet ”räddade över 6,5 miljoner liv bara under det första användningsåret”.

Sammanlagt levererades cirka tre miljarder av Astra Zenecas vaccindoser – varav cirka hälften till Indien.

Vaccintillverkaren bedyrar vidare att deras ”insatser erkänts av regeringar runtom i världen och anses allmänt vara en kritisk komponent för att få slut på den globala pandemin”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!