Anthony Fauci vill se masktvång i USA

Coronarepressionen

publicerad 29 oktober 2020
- av Isac Boman
Krav på att bära ansiktsmask kan bli verklighet i hela USA.

USA:s kontroversielle och hårt kritiserade smittskyddschef Anthony Fauci vill nu att det ska bli obligatoriskt för amerikanerna att bära ansiktsmask. Fauci hävdar att om medborgarna lyder och bär ansiktsmaskerna så minskar risken för att det amerikanska samhället behöver stängas ner ytterligare.

– Om folk inte bär maskerna frivilligt så kanske vi får göra det obligatoriskt, konstaterade Fauci i en intervju med CNN.

Han medger att ett nationellt masktvång förvisso kan bli svårt att upprätthålla men att han ändå tror på idén och att masktvånget kan bli möjligt ”om alla hjälper till” och så många som möjligt frivilligt accepterar den hårda repressionen.

Den nya linjen är hårdare än Faucis tidigare uttalanden och så sent som i september hävdade han att ett nationellt masktvång förmodligen inte skulle fungera, istället hette det då att han litade på det amerikanska folket och att dessa frivilligt skulle följa de uppsatta rekommendationerna om ansiktsmasker.

Ännu tidigare i juli hävdade Fauci att han inte gillar när den federala regeringen beter sig auktoritärt och att han inte vill se ett nationellt masktvång men att masktvång på lokal nivå där pandemin var som värst kunde vara en väg att gå.

Nu har han alltså ändrat åsikt och vill se ett landsomfattande masktvång, något som påstås motiveras med att antalet registrerade smittofall återigen ökar i landet. Han hävdar också att det amerikanska samhället inte kommer att kunna återgå till ett normalläge förrän 2022.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.