Angela Merkel återvald som förbundskansler

publicerad 24 september 2017

Angela Merkel har återigen valts om som Tysklands förbundskansler i söndagens förbundsval.

Enligt de första valresultaten får Angela Merkels kristdemokratiska CDU 32,9 procent av rösterna. Resultatet är en minskning för CDU jämfört med valet 2013 då partiet fick 41,5 procent av rösterna, men ändå tillräckligt för att Merkel ska väljas till sin fjärde mandatperiod som förbundskansler.

Martin Schulz och det socialdemokratiska SPD blir näst störst med endast 20,5 procent.

Det EU-skeptiska och invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) gör ett succéval och kommer in i den tyska förbundsdagen med sina 12,6 procent och blir tredje största parti.

Det liberala FDP får 10,8 procent. Det kryptokommunistiska vänsterpartiet Die Linke får 9,2 procent och Allians 90/De gröna får 8,9 procent. Övriga partier får 5 procent av rösterna.

Det återstår nu att se vilka partier Angela Merkel och CDU kommer att bilda regering med. De gröna och FDP har setts som två möjliga regeringspartners.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.