Väntad utgång i tyska valet – CDU segrade

Det blir fyra nya år för den sittande tyska förbundskanslern Angela Merkel. Det styrande kristdemokratiska partiet CDU vann valet till förbundsdagen men säkrade ingen egen majoritet.

publicerad 23 september 2013
CDU:s partiordförande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tiotals miljoner tyskar strömmade till valurnor runt om i landet på söndagen. Valets största fråga var om Angela Merkel, 59, skulle få leda landet för en tredje mandatperiod med det bayerska systerpartiet CSU genom egen majoritet med det liberala FDP-partiet.

– I kväll ska vi fira! Det här är en superframgång för CDU. Vad gäller regeringsbildning så tar vi det under morgondagen, sade Merkel efter valvinsten och såg väldigt nöjd ut efter att ha fått 41,5 procent av rösterna.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy gratulerade Angela Merkel efter hennes valseger.

Liberalerna i FDP, som lierar sig med CDU, fick 4,8 procent av rösterna vilket gör att partiet åker ur bundestag för första gången sedan 1949. I föregående val 2009 fick FDP nästan 15 procent av rösterna.

Det mesta talar för att partiledaren Philipp Rösler kommer att lämna partiledarposten efter valnederlaget, någonting som han själv hintade om på partiets valvaka efter att röstningsresultaten börjat komma in.

– Jag kommer att ta det politiska ansvaret. Det här är den bittraste och mest ledsamma dagen i FDP:s historia.

Eftersom Merkel med minsta möjliga marginal miste majoritetsrollen kommer får hon fundera över om hon bjuder in socialdemokratiska SPD, som var partiets främsta motståndare, i en storkoalition med CDU. I värsta fall kan det bli omval om ingen koalition bildas.

– SPD:s resultat är respektabelt för Peer Steinbrück (SPD:s partiledare). Om han lyckas leda in SPD i en storkoalition och återta makten ska resultatet ses som en framgång, säger professorn Andrea Römmele till Bild.de.

Ett annat parti som fanns på agendan var det euroskeptiska AfD. Partiet har överraskat många inför valet och fick totalt 4,7 procent vilket nästan räckte för att komma över 5-procentsspärren och in i tyska förbundsdagen. Tysklands finansminister (CDU) har kallat AfD:s euroskepticism för att vara “extremt farlig”.

– Om vi inte kommer in så får vi fokusera på de kommande Europaparlamentsvalet. Det kommer att vara ett för oss eftersom det tar upp eurokrisen, säger AfD:s Bernd Lucke i en intervju med ARD TV.

Övriga partier såsom De gröna och det kryptokommunistiska Die Linke fick 8,4 respektive 8,6 procent av rösterna i valet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!