Amy Coney Barrett invald i Högsta domstolen

publicerad 27 oktober 2020
- av Markus Andersson
Amy Coney Barrett tillsammans med Donald Trump.

Den konservativa sjubarnsmamman Amy Coney Barrett har nu valts in som domare i USA:s högsta domstol. Det innebär att det nu finns sex konservativa domare i amerikanska HD och bara tre vänsterliberala, något som fått demokraterna att slita sitt hår.

Coney Barrett valdes in av senaten med siffrorna 52 mot 48 och nästan samtliga republikanska senatorer röstade för att hon skulle väljas in – samtidigt som alla demokratiska senatorer röstade emot.

– Domare Coney Barrett förtjänar med varje objektiv måttstock att väljas in i Högsta domstolen, konstaterade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnel och kritiserade i hårda ordalag demokraternas påståenden om att tillsättandet av Coney Barrett skulle ha varit illegitimt.

– Det är inte deras känslor som avgör vad som är legitimt och inte, menade han vidare.

Demokraternas ledare i senaten, Chuch Schumer tog mycket hårt på att vänsterliberalernas närvaro i Högsta domstolen nu blir ännu mindre.

– Den här dagen kommer att ihågkommas som en av de mörkaste dagarna i den amerikanska senatens 231-åriga historia, beklagade han sig.

Noterbart är att Susan Collins, senator från Maine var den enda republikanen som motsatte sig tillsättningen av Coney Barrett, eftersom hon menade att tillsättandet ägde rum för nära det kommande valet.

Att en konservativ sjubarnsmor ersätter den feministiska vänsterprofilen Ruth Bader Ginsberg som tidigare i år avled i HD har fått många vänsterliberaler att slita sitt hår. Där Ginsberg profilerade sig som en förkämpe i minoritets- och kvinnofrågor har Coney Barrett som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om länge varit en förespråkare av friare vapenlagar, mer restriktiv invandring och andra konservativa hjärtefrågor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.