Utrikes

Amy Coney Barrett invald i Högsta domstolen

Amy Coney Barrett tillsammans med Donald Trump.

Den konservativa sjubarnsmamman Amy Coney Barrett har nu valts in som domare i USA:s högsta domstol. Det innebär att det nu finns sex konservativa domare i amerikanska HD och bara tre vänsterliberala, något som fått demokraterna att slita sitt hår.

Coney Barrett valdes in av senaten med siffrorna 52 mot 48 och nästan samtliga republikanska senatorer röstade för att hon skulle väljas in – samtidigt som alla demokratiska senatorer röstade emot.
– Domare Coney Barrett förtjänar med varje objektiv måttstock att väljas in i Högsta domstolen, konstaterade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnel och kritiserade i hårda ordalag demokraternas påståenden om att tillsättandet av Coney Barrett skulle ha varit illegitimt.

– Det är inte deras känslor som avgör vad som är legitimt och inte, menade han vidare.

Demokraternas ledare i senaten, Chuch Schumer tog mycket hårt på att vänsterliberalernas närvaro i Högsta domstolen nu blir ännu mindre.

– Den här dagen kommer att ihågkommas som en av de mörkaste dagarna i den amerikanska senatens 231-åriga historia, beklagade han sig.

Noterbart är att Susan Collins, senator från Maine var den enda republikanen som motsatte sig tillsättningen av Coney Barrett, eftersom hon menade att tillsättandet ägde rum för nära det kommande valet.

Att en konservativ sjubarnsmor ersätter den feministiska vänsterprofilen Ruth Bader Ginsberg som tidigare i år avled i HD har fått många vänsterliberaler att slita sitt hår. Där Ginsberg profilerade sig som en förkämpe i minoritets- och kvinnofrågor har Coney Barrett som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om länge varit en förespråkare av friare vapenlagar, mer restriktiv invandring och andra konservativa hjärtefrågor.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!