Utrikes

Allvarligt pestläge på Madagaskar

Ett omfattande utbrott av pest pågår på Madagaskar. Minst 113 personer har mist livet sedan utbrottet bröt ut i slutet av augusti och 1 554 personer misstänks ha fått sjukdomen, enligt WHO.

Än så länge är pestepidemin inte under kontroll, även om antalet nya fall visar en sjunkande tendens. Allvarligt är bland annat att en stor del av utlovade resurser för utbrottsbekämpning fortfarande saknas.
Till skillnad från tidigare epidemier omfattar utbrottet urbana miljöer. Därtill har drygt två tredjedelar av dem som smittats diagnosticerats med lungpest, vilket gör att direkt smittspridning mellan människor kan förekomma.

Risken för fortsatt smittspridning på Madagaskar är mycket hög, skriver Folkhälsomyndigheten. Risken för spridning till grannländer på Afrikas östkust och i Indiska oceanen anges vara moderat, och risken för global spridning låg.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Madagaskar
  • pest