Allvarligt pestläge på Madagaskar

publicerad 6 november 2017

Ett omfattande utbrott av pest pågår på Madagaskar. Minst 113 personer har mist livet sedan utbrottet bröt ut i slutet av augusti och 1 554 personer misstänks ha fått sjukdomen, enligt WHO.

Än så länge är pestepidemin inte under kontroll, även om antalet nya fall visar en sjunkande tendens. Allvarligt är bland annat att en stor del av utlovade resurser för utbrottsbekämpning fortfarande saknas.

Till skillnad från tidigare epidemier omfattar utbrottet urbana miljöer. Därtill har drygt två tredjedelar av dem som smittats diagnosticerats med lungpest, vilket gör att direkt smittspridning mellan människor kan förekomma.

Risken för fortsatt smittspridning på Madagaskar är mycket hög, skriver Folkhälsomyndigheten. Risken för spridning till grannländer på Afrikas östkust och i Indiska oceanen anges vara moderat, och risken för global spridning låg.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.