”Allah” endast för muslimer i Malaysia

publicerad 14 oktober 2013

Personer i Malaysia som inte är muslimer får inte längre använda ordet ”Allah” när de talar om sin gud, rapporterar internationella medier.

En malaysisk domstol beslutade på måndagen att en lag från 2009 som gav den katolska tidningen The Herald rätt att benämna kristna gudar som Allah, ska rivas upp. The Heralds utgivare anser att förbudet strider mot den malaysiska konstitutionen. De planerar även att överklaga domslutet.

2009 förbjöds The Herald från att använda ordet Allah om man avsåg en icke-islamsk gud. Tidningen valde då att stämma Malaysias regering, och fick rätt. Efterspelet kantades av attacker som riktades i huvudsak mot kyrkor men också moskéer utsattes för vandalisering, skriver AFP.

Landets kristna majoritet menar att de använt ordet på malaysiska i decennier och att beslutet kränker deras rättigheter, men en enig domstol höll inte med.

Användandet av ordet Allah är inte en väsentlig del av den kristna tron. Användandet av ordet kommer att skapa förvirring i samhället, enligt domaren Mohamed Apandi Ali.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.