al-Maliki: Saudiarabien är terrorismens vagga

publicerad 3 januari 2017
Nuri al-Maliki

Nuri al-Maliki, som var Iraks premiärminister 2006-2014 och numera landets premiärminister, hävdar att den moderna terrorismen är sprungen direkt ur Saudiarabien och att Väst är medvetna om detta.

Sedan flera årtionden tillbaka har den oljerika diktaturen Saudiarabien haft goda relationer med Väst och tagit emot åtskilliga miljarder i bistånd från USA.

Men den nära relationen till Saudiarabien har också sitt pris. NyD rapporterade i höstas att USA:s förre utrikesminister tillika Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton skrivit att Saudiarabien är en av de västvänliga nationer som direkt finansierar terrorgrupper som Islamiska staten, IS.

Hillary Clintons påståenden får nu vatten på kvarnen av Iraks vice premiärminister Nuri al-Maliki, som varit premiärminister i Irak under såväl Bush- som Obamaadministrationen.
I samband med ett statsbesök i Irans huvudstad Teheran anklagade al-Maliki Saudiarabien för att stödja terrorister som IS och sade att USA och Europa är medvetna om att Saudiarabien är ”terrorismens födelseplats”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.