Varningen: ”Bombdåden i Kabul kan bli en ursäkt för att återuppta kriget”

Kriget i Afghanistan

publicerad 27 augusti 2021
- av Isac Boman

Minst 90 människor ska ha dödats i två bombdåd utanför Kabuls flygplats i Afghanistan under torsdagskvällen. Höga amerikanska militärer anklagar talibanerna för att ligga bakom dåden – men kritiker menar att detta vore djupt osannolikt och oroar sig för att attentaten ska användas för att försöka återuppta ockupationen av landet.

Enligt uppgifter ska det handla om två kraftiga explosioner som inträffade i närheten av Kabuls internationella flygplats och enligt sjukvårdspersonal ska minst 90 människor ha dött och ytterligare omkring 150 skadats. Ett okänt antal av offren ska ha varit barn.

Pentagon har också bekräftat att 13 anställda inom den amerikanska militären avled vid explosionerna. Samtidigt har även minst 28 talibaner omkommit i dådet.

Bombningarna ägde rum bara timmar efter att västerländska regeringar varnat sina medborgare att hålla sig borta från flygplatsen just på grund av rapporter om att området skulle kunna utsättas för ett terrordåd.

Enligt vittnesuppgifter till den brittiska statskanalen BBC inträffade den första explosionen runt 18:00 lokal tid vid ett flygplatshotell, följt av skottsalvor och strax därefter en andra explosion i närheten av en av flygplatsens huvudingångar.

En amerikansk tjänsteman påstår att åtminstone en av angriparna ska ha haft på sig en explosiv väst under attacken.

Exakt hur många dödsoffer som skördades i explosionerna är något oklart och det är möjligt att dödssiffrorna stiger ytterligare under de närmaste dagarna.

Attacken tros också komplicera ansatserna att flyga hem tusentals icke-afghaner ur landet och flera länder inklusive Tyskland och Kanada har meddelat att man inte längre kommer att flyga till och från Kabul.

Kabuls flygplats. Foto: Jim Kelly/CC BY 2.0

Trots att många av offren tidigt bekräftades även ha varit talibaner gick den amerikanske generallöjtnanten och tidigare militäre rådgivaren H.R. McMaster ut i CNN och andra kanaler och anklagade talibanerna för att i hemlighet ligga bakom attentaten och använda den afghanska grenen av Islamska Staten för att genomföra dåden – allt för att ”förnedra” USA.

Flera andra framträdande amerikanska militärer var också snabbt ute och förde fram liknande hypoteser och de menar vidare att amerikansk militär borde fortsätta stanna kvar i Afghanistan.

Alla är dock inte övertygade om att talibanerna skulle ligga bakom attackerna. Den undersökande journalisten Glenn Greenwald menar exempelvis att teorin är helt ologisk och att talibanerna, vid sidan av de många döda även bland dessa, inte har någonting att vinna på att bomba amerikanska trupper i samband med att dessa ska lämna landet – snarare allting att förlora.

Idén att talibanerna skulle vilja se en sådan här attack är totalt vansinne – inte av moraliska utan av strategiska skäl – men givetvis ger CNN en plattform till vem som helst av deras krigshetsande nationella säkerhetsdemoner att säga vad som helst som kan skapa press för att återuppta kriget”.

 

 

Han konstaterar vidare att CNN och de krigshetsare man anlitar som experter medvetet ljuger när man påstår att talibanerna önskade denna attack och att det istället handlar om att desperat hitta ett sätt för att få amerikanska trupper att stanna i Afghanistan och fortsätta motivera mer pengar till krigsmaskineriet.

Greenwald påpekar också att McMaster och andra militära ”experter” konsekvent under många års tid velat fortsätta krigföringen i Afghanistan och att man aktivt och högljutt motsatt sig alla försök att avsluta kriget.

Även andra neokonservativa republikaner uttrycker tydligt att de vill se blod efter dåden, exempelvis den kontroversielle radioprataren och kolumnisten Todd Starnes som menar att ”för varje amerikan som dödas så borde en afghansk stad förintas från jordens yta”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!