Afghanistans vägnät kollapsar trots miljardbistånd

publicerad 1 februari 2014

Fyra miljarder amerikanska dollar har spenderats på det Afghanistanska vägnätet sedan 2001. Nu är både vägarna och pengarna borta, rapporterar Washington Post.

När den USA-ledda insatsen tog över styret efter talibanerna år 2001, fanns det bara åtta mil asfalterad bilväg i hela Afghanistan. En av de första prioriteringarna för landets nya ledare blev därför att bygga ut infrastrukturen i landet. Sedan 2012 har den amerikanska administrationen vägrat att bevilja mer pengar till den Afghanistanska regeringens vägunderhåll. Orsaken är att pengarna som skulle ha gått till underhållet, har förskingrats eller använts till att muta talibanerna. Trots detta fortsätter det västfinansierade vägbyggandet i landet.

Den ansvariga myndighetspersonen för vägunderhållet i Afghanistan, Mohammad Aref Raiskhel, hävdar att regeringen gör ”ett visst underhåll”, men att de behöver ”mer pengar”.

Annons:Det svenska biståndsorganet SIDA donerar varje år cirka 700 miljoner svenska kronor till Afghanistan, 80 miljoner av dessa går till infrastruktur. Regeringen har beslutat att höja biståndet till Afghanistan nästa år med 150 miljoner kronor. Totalt räknar regeringen med att stödet till Afghanistan kommer uppgå till mellan 8 och 8,5 miljarder kronor under perioden 2015-2024.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.