Afghanistan: CIA-mutor ses som tecken på USA:s dubbelspel

Kriget i Afghanistan

New York. Hamid Karzai, Afghanistans hårt ansatte president, erkände nyligen att han regelbundet tagit emot pengar från den amerikanska underrättelsetjänsten. Nu menar kritiker att USA:s kamp mot korruptionen bara är tomma ord.

publicerad 14 maj 2013
USA installerade korrupt regim. Afghanistans president erkänner att han tagit emot mutor ifrån amerikanska CIA.

New York Times avslöjade att den afghanska regeringen tagit emot miljontals dollar i kontanter från den amerikanska underrättelsetjänsten. CIA har de senaste tio åren i hemlighet betalat Hamid Karzai med “påsar med kontanter som lämnats vid presidentpalatset”. Karzai har samtidigt lämnat kvitton till underrättelsetjänsten.

Den afghanska presidenten sa i samband med avslöjandet att CIA-pengarna var “en lättillgänglig kontantkälla” och del av en “mutfond” som använts till att betala krigsherrar och köpa sig lojalitet i ett land plågat av våldsamma uppror.

Karzai uppgav att det var den amerikanska regeringen som beslutat om CIA-pengarna. Han förklarade också att han inte kunde avslöja hur stora summor det handlat om.

– Medan USA predikar för utvecklingsländerna inom FN om gott styre har landet agerat tvärtom i sin egen politiska bakgård. Gott styre innebär inte bara flerpartidemokrati, rättssäkerhet och fri press utan också frihet från korruption, säger en afrikansk diplomat som vill vara anonym.

– Om USA någon gång stått för gott styre och demokrati så är det inte så längre, säger Michael Ratner, ordförande för Centret för konstitutionella rättigheter i New York samt ordförande för Europeiska centret för konstitutionella och mänskliga rättigheter, ECCHR.

Han säger att USA hävdar att landet vill främja demokrati i världen, men att det enda sättet varpå demokrati fortsätter att existera i Afghanistan, och troligtvis även i andra länder, är genom att USA betalar eliten, krigsherrar och andra för att i gengäld få stöd för de regeringar som de installerar.

– Det är inte demokrati, utan kleptokrati, säger Ratner.New York Times avslöjade att den afghanska regeringen tagit emot miljontals dollar i kontanter från den amerikanska underrättelsetjänsten. CIA har de senaste tio åren i hemlighet betalat Hamid Karzai med “påsar med kontanter som lämnats vid presidentpalatset”. Karzai har samtidigt lämnat kvitton till underrättelsetjänsten.

James Paul vid organisationen Global Policy Forum säger att USA:s dubbelmoral kring korruption är värd att undersöka.

– Västmakterna är de mest korrupta i världen, samtidigt som de tar sig för pannan när det är problem med “gott styre” i andra länder. Plan fulla med kontanter, miljardbelopp, flögs in till Bagdad i utbyte vid den amerikanska ockupationen. Hela fraktflygplan fylldes med 100-dollarssedlar, säger Paul.

Enligt amerikansk lag är den globala kampen mot korruptionen en utrikespolitisk prioritet för USA:s regering. “Korruption hotar många av våra nationella intressen, inklusive upprätthållandet av säkerhet och stabilitet, rättssäkerhet och grundläggande demokratiska värderingar. Korruption bidrar till spridning av organiserad brottslighet och terrorism och undergräver allmänhetens förtroende för regeringen, samt destabiliserar samhällen och ekonomier.” Detta är några av formuleringarna i IAGGA, en amerikansk lag som behandlar korruptionsbekämpning och god förvaltning. Ratner säger att mutorna gett CIA och USA kontroll över Karzai och den afghanska regeringen.

– Om de stänger av flödet av pengar kan den afghanska regeringen falla, säger Ratner och tillägger att det är en regering som installerats av USA och inte det afghanska folket.

Han menar också att pengarna kan ha hamnat i bankkonton utomlands, eller använts i pengatvätt eller till och med gått till dem som USA betraktar som terrorister. Miljoner i oredovisade kontanta flöden kan ha gått till dem som USA har på sin svarta lista, och vilka de försökt strypa medel till, menar Ratner.

– Det är också anmärkningsvärt att dessa miljoner i kontanter som har avslöjats bekräftas av Karzai. Jag förutsätter att allt är hemligstämplat. Ändå har detta inte gett några följder. Inga ansatser har gjorts för att upphöra med utbetalningarna.

USA, som inte har haft några betänkligheter kring att muta den afghanska regeringen, har dock undertecknat och ratificerat FN:s konvention mot korruption, Uncac, det första globala och juridiskt bindande avtalet mot mutor och korruption. Avtalet har undertecknats av 140 länder och ratificerats av 165 länder. USA undertecknade det i december 2003 och ratificerade det i oktober 2006.

 

IPS/Thalif Deen

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!