Krigsbrott

Advokater vill att Dick Cheney grips

När Dick Cheney besöker Kanada på torsdagen gör han det med risk för att bli gripen. En fredsgrupp bestående av advokater har nämligen uppmanat myndigheter att gripa den förre detta amerikanska vicepresidenten för bland annat krigsbrott och att inte lyckats förhindra tortyr.

Det är Lawyers Against The War som vill att Cheney arresteras när han besöker Kanada. Man har skrivit ett öppet brev till William Blair, polischef i Toronto, och John Gerretsen, statsåklagare i Ontario, där man påstår att det är myndigheternas plikt att gripa Cheney – en person som ”på goda grunder” misstänks för en rad olika brott.

Gruppen anser att Dick Cheney kan arresteras genom den kanadensiska brottsbalken eftersom Kanada har undertecknat FN:s konvention mot tortyr.
”Kanada måste se till att Cheney antingen utreds och ställs inför rätta för tortyr i Kanada eller att han utlämnas till ett annat land som kan och vill göra så”, skriver Lawyers Against The War i brevet.

Dick Cheney ställde 2012 in en resa till Toronto. Han angav sin personliga oro över säkerheten som anledningen till varför besöket inte blev av. Tidigare det året hade Cheneys besök i kanadensiska Vancouver kantats av stora protestaktioner.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!