Advokater vill att Dick Cheney grips

När Dick Cheney besöker Kanada på torsdagen gör han det med risk för att bli gripen. En fredsgrupp bestående av advokater har nämligen uppmanat myndigheter att gripa den förre detta amerikanska vicepresidenten för bland annat krigsbrott och att inte lyckats förhindra tortyr.

publicerad 30 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är Lawyers Against The War som vill att Cheney arresteras när han besöker Kanada. Man har skrivit ett öppet brev till William Blair, polischef i Toronto, och John Gerretsen, statsåklagare i Ontario, där man påstår att det är myndigheternas plikt att gripa Cheney – en person som ”på goda grunder” misstänks för en rad olika brott.

Gruppen anser att Dick Cheney kan arresteras genom den kanadensiska brottsbalken eftersom Kanada har undertecknat FN:s konvention mot tortyr.

”Kanada måste se till att Cheney antingen utreds och ställs inför rätta för tortyr i Kanada eller att han utlämnas till ett annat land som kan och vill göra så”, skriver Lawyers Against The War i brevet.

Dick Cheney ställde 2012 in en resa till Toronto. Han angav sin personliga oro över säkerheten som anledningen till varför besöket inte blev av. Tidigare det året hade Cheneys besök i kanadensiska Vancouver kantats av stora protestaktioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!