9/11-överlevare vill se rapport om Saudiarabiens terrorfinansiering

publicerad 20 juli 2017
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz

En grupp som representerar de som överlevde terrorattackerna i USA den 11 september 2001 och anhöriga till offren kräver att Storbritanniens premiärminister Theresa May offentliggör en rapport om Saudiarabiens terroristfinansiering.

I förra veckan meddelade Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd att regeringen inte har för avsikt att publicera en rapport om Saudiarabiens terroristfinansiering i Storbritannien, eftersom de skulle kunna äventyra Storbritanniens nationella säkerhet.

15 personer, alla överlevare från terrorattackerna eller anhöriga till offren, har nu skrivit under ett brev till Storbritanniens premiärminister där man menar att rapporten måste vara tillgänglig för allmänheten.

“Storbritannien har en unik historisk möjlighet att stoppa av wahhabisminspirerade terrorister genom att offentliggöra den brittiska regeringens rapport om terrorismfinansiering i Storbritannien… Så länge Saudiarabiens skuld undangöms från allmänheten kommer terrorismen att fortsätta”, står det i brevet, rapporterar The Independent.

En av de 15 personer som skrev under brevet skickade även det till Labourledaren Jeremy Corbyn, som nu ställer sig bakom kravet på Theresa May att offentliggöra rapporten om Saudiarabiens terrorismfinansiering.

Saudiarabien är en välkänd finansiär av islamistisk terrorism genom ideologin wahhabism, som de flesta gulfstater bekänner sig till. Bland annat har Tysklands säkerhetstjänst pekat ut Saudiarabien som en finansiär av wahhabitiska missionärer i Östeuropa. Saudiarabiens kopplingar till 11 september-attackerna har även gjort att anhöriga till offren har tillåtits stämma Saudiarabien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!