Utrikes

9/11-överlevare vill se rapport om Saudiarabiens terrorfinansiering

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz

En grupp som representerar de som överlevde terrorattackerna i USA den 11 september 2001 och anhöriga till offren kräver att Storbritanniens premiärminister Theresa May offentliggör en rapport om Saudiarabiens terroristfinansiering.

I förra veckan meddelade Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd att regeringen inte har för avsikt att publicera en rapport om Saudiarabiens terroristfinansiering i Storbritannien, eftersom de skulle kunna äventyra Storbritanniens nationella säkerhet.
15 personer, alla överlevare från terrorattackerna eller anhöriga till offren, har nu skrivit under ett brev till Storbritanniens premiärminister där man menar att rapporten måste vara tillgänglig för allmänheten.

“Storbritannien har en unik historisk möjlighet att stoppa av wahhabisminspirerade terrorister genom att offentliggöra den brittiska regeringens rapport om terrorismfinansiering i Storbritannien… Så länge Saudiarabiens skuld undangöms från allmänheten kommer terrorismen att fortsätta”, står det i brevet, rapporterar The Independent.

En av de 15 personer som skrev under brevet skickade även det till Labourledaren Jeremy Corbyn, som nu ställer sig bakom kravet på Theresa May att offentliggöra rapporten om Saudiarabiens terrorismfinansiering.

Saudiarabien är en välkänd finansiär av islamistisk terrorism genom ideologin wahhabism, som de flesta gulfstater bekänner sig till. Bland annat har Tysklands säkerhetstjänst pekat ut Saudiarabien som en finansiär av wahhabitiska missionärer i Östeuropa. Saudiarabiens kopplingar till 11 september-attackerna har även gjort att anhöriga till offren har tillåtits stämma Saudiarabien.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!