Operation Trojan Shield

800 gripna i hemlig internationell polisoperation

publicerad 8 juni 2021
800 gripna

I dagarna genomfördes ett av de största tillslagen mot organiserad brottslighet i modern kriminalhistoria. Över 800 är hittills gripna i en operation som letts av den svenska polisen tillsammans med FBI, Europol samt polisen i Nederländerna – under namnet Trojan Shield/OTF Greenlight.

16 andra länder har också deltagit i insatsen Trojan Shield/OTF Greenlight som är ett av de största globala tillslag som genomförts mot vålds- och narkotikabrottslighet. FBI har tillsammans med Europol, nederländsk polis samt svensk polis lett den mycket omfattande operationen, skriver Europol i ett pressmeddelande.

FBI skapade i det dolda en krypterad telefontjänst som kallades ANOM som planterades med syfte att kriminella verksamheter skulle börja använda den, speciellt efter att andra krypterade tjänster blivit hackade av polis. Det fungerade väl och under flera år har nu polisen kunnat ta del av ett stort antal konversationer från flera användare – specifikt så mycket som 20 miljoner meddelanden från 11 800 enheter, enligt Vice.
I skrivande stund har operationen resulterat i bland annat över 700 husrannsakningar, över 800 gripna, åtta ton kokain som beslagtagits och 22 ton cannabis samt två ton syntetiska droger. Man har även beslagtagit 250 skjutvapen, 55 lyxbilar samt över 48 miljoner dollar i olika valutor.

Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande operationschef, säger att det är en ”exceptionell framgång” av alla inblandade myndigheter.

Jag är mycket nöjd med att se att Europol stöder denna operation och stärker partnerskap för brottsbekämpning genom att betona den aspekt som omfattas av flera organ, sade Lecouffe.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!