Advokaten kritisk till FBI:s avlyssning

Operation Trojan Shield

publicerad 9 juni 2021
- av Sofie Persson
kritiskt till FBI:s avlyssning
Försvarsadvokat Filip Rydin.

Advokaten Filip Rydin uttrycker kritik mot FBI:s avlyssning i Sverige i samband med den hemliga polisoperationen “Trojan Shield” och menar att det normalt sett inte får gå till så här i Sverige.

Det var under tisdagen som Europol gick ut med att de samarbetat med bland annat FBI och svensk polis för att utföra den största polisinsatsen mot organiserad kriminalitet någonsin. Den hemliga polisoperationen ”Trojan Shield/OTF Greenlight” har nu resulterat i över 800 gripna i hela världen. I Sverige har 155 blivit gripna, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Operationen använde sig av en krypteringstjänst som kallades Anom, där man tog del av över 20 miljoner meddelanden från över 10 000 användare. Flera var kriminella, men inte alla.

Försvarsadvokaten Filip Rydin ifrågasätter om det hela har gått rätt till och beskriver händelsen som ”urskillningslös avlyssning” när han medverkade i skattefinansierade SVT Aktuellt.

Än en gång så är det en främmande stat, i det här fallet Amerika, som har ägnat sig åt en avlyssning av ett urskiljningslöst antal svenska medborgare på svenskt territorium, säger Rydin.

I Sverige får man inte avlyssna någon om det inte finns misstanke om brott och Rydin menar att man här valt att lyssna på flera som inte agnat sig åt brottslighet. Han bedömer att man bör undvika de så kallade ”massavlyssningarna”och istället först bör utreda potentiella misstankar och sedan avlyssna.

Man har så att säga valt att avlyssna alla som använder en viss form av kommunikation, alldeles oavsett om de är kriminella eller inte.

Advokaten menar att man bör ha ett lagstöd som reglerar när man får vidta vissa brottsutredande åtgärder.

Jag tycker att skälig misstanke är ett bra sådant krav. För att vi ska undvika diskussion i domstolarna om vad som är lagligt och inte, tror jag att vi måste fundera på att reglera så kallade gränsöverskridande avlyssningar, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!