Operation Trojan Shield

155 gripna i Sverige

publicerad 8 juni 2021
155 gripna

I det senaste, hittills största globala tillslaget mot organiserad brottslighet tillsammans med bland annat FBI har Sverige arresterat över 155 personer. Polisen hävdar också att man förhindrat tio mord.

Under tisdagen meddelade bland andra Europol att man utfört en stor operation mot våld- och narkotikabrott världen över. Svensk polis har bland annat samarbetat med FBI och nederländsk polis och arresterat över 800 personer.

Bland dessa personer har Sverige arresterat 155 stycken, meddelar Polisen i ett pressmeddelande. Alla sju polisregioner har deltagit och koordinerats av polisens nationella operativa avdelning.
– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar. Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

På den krypterade plattformen som använts vid tillslaget har svensk polis kunnat ta del av ungefär 12 000 konton och konversationer från 1600 av dem. Utav dessa var 600 användarkonton intressanta för den svenska polisen.

Polisen menar också att man genom detta förhindrat åtminstone tio mord och man bedömer också att flera av de arresterade är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden och varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av exempelvis skjutningar.

– Brottsligheten är internationell och vårt samarbete med andra länder är avgörande för att kunna bekämpa den. Av samma anledning var det en självklarhet för oss att leda den europeiska polisoperationen, säger Linda H Staaf.

Polisen förväntar sig att kunna gripa ännu fler inom kort.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!