Så lyckades FBI lura kriminella

Operation Trojan Shield

publicerad 9 juni 2021
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den hemliga polisoperationen som den svenska polisen i samarbete med FBI genomfört, som hittills tagit fast över 800 kriminella, använde en krypteringstjänst där de övervakade de kriminella. Så här gick det till när FBI lyckades lura kriminella verksamheter.

Under gårdagen kom det fram att FBI i samarbete med bland annat svenska polisen gjort den hittills största tillslagen mot organiserad kriminalitet, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Över 800 är gripna och i Sverige har man frihetsberövat 155 personer just nu.

Operationen, som gick under namnen ”Trojan Shield/OTF Greenlight”, använde sig av en krypterad telefontjänst som kallades Anom som planterades med syfte att kriminella skulle använda den. Det var lyckat och man kunde därmed ta del av ett stort antal konversationer från flera användare, vilket sedan ledde till att operationen gick vägen.

Hur krypteringstjänsten kom till har Vice fått ta del av via rättsdokument.

Det började med att FBI 2018 arresterade Vincent Ramos, vd:n till ett företag som heter Phantom Secure som sålde krypteringstjänster till kriminella. Sedan har man rekryterat en källa som tidigare sålde telefoner för det företaget och ett liknande företag vid namn Sky Global. Det är den här källan som har hjälpt FBI att ta fram Anom.

Eftersom att Ramos blivit arresterad fanns inte Phantom Secure kvar och de kriminella letade efter en ny tjänst att använda sig av. När Anom då planterades var det därför inte svårt att få dem att börja använda den tjänsten. Tjänsten gick också endast att köpa på svarta marknaden.

lyckades FBI lura kriminella
Bild från Anom:s hemsida före den lades ner.

FBI skapade en nyckel i tjänsten som gjorde att den skickade kopior på alla meddelanden tillbaka till dem. Nyckeln är helt dold för användare av tjänsten.

Källan började med att plantera tjänsten i Australien till några denne kände inom kriminella kretsar, som gick med på att sälja den. Man kan också se hur forumet Reddit introducerade tjänsten för två år sedan.

Introducerar Anom – En supersäker mobil-app för Android. Din sekretess, garanterad. Mjukvara mot övervakning och intrång. Håll dina hemligheter hemliga,” skrev en användare på Reddit angående krypteringstjänsten.

Tjänsten växte sakta men säkert till fler länder och till slut hade den över 10 000 användare i 90 länder. Många inom kriminella organisationer började också använda tjänsten och på detta sätt kunde FBI ta del av kommunikation inom kriminell verksamhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!