50-tal syriska barn döda av vaccin

I det krigshärjade Syrien har uppemot 50 barn avlidit efter att ha blivit vaccinerade mot mässling. FN och Världshälsoorganisationen, WHO, har därför beslutat att stoppa all vaccination i norra Syrien för tillfället.

publicerad 18 september 2014

[slider id=’19753′ name=’Vaccin Syrien’]

Alla barnen omkom efter att ha vaccinerats under tisdagen i städerna Jarjanaz och Idlib i områden som kontrolleras av krafter som krigar mot landets president Bashar al-Assad och hans regeringsstyrkor. En läkare som New York Times varit i kontakt med misstänker att vaccinet kan ha förvarats i alldeles för hög temperatur och därigenom kunnat vara dödligt. Det finns också uppgifter om att vaccinet kan ha innehållit ett muskelavslappnande medel som varit dödligt.

Världshälsoorganisationen, WHO, och Unicef, som hjälpte till att organisera massvaccineringen, lovar att man kommer utreda katastrofen som kan leda till att hela vaccinationskampanjen får avbrytas en längre tid.

Inbördeskriget i Syrien har pågått sedan 2011 och tvingat miljontals människor på flykt och krävt över 200 000 dödsoffer.


Annonser:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.