23-åring begick självmord genom dödshjälp

publicerad 18 oktober 2022
- av Sofie Persson
Shanti led av svår psykisk ohälsa.

Efter att 23-åriga Shanti De Corte var med om ett terrorattentat några år tidigare har hon lidit enormt av bland annat PTSD. För två år sedan påbörjade hon en process att ansöka om dödshjälp i sitt hemland Belgien. I år fick hon en dödlig injektion av sin läkare.

Den 22 mars i Belgien 2016 skedde tre sammanhängande explosioner i huvudstaden Bryssel. Över 300 människor skadades och 32 oskyldiga förlorade sina liv. Senare tog terroristgruppen IS på sig ansvaret. De två första explosionerna skedde vid flygplatsen Zaventem där också den då 17-åriga Shanti De Corte befann sig tillsammans med sina klasskamrater, som precis kommit hem från en klassresa i Italien. Shanti lyckades ta sig från bomberna utan fysiska skador, men händelsen skulle komma att fortsätta plåga henne enormt.

Strax efteråt började Shanti uppleva panikattacker och hamnade i en djup depression. Hon började behandlas för sina psykiska problem och fick även diagnosen PTSD, som ett resultat av traumat hon upplevde.

Den dagen knäckte henne verkligen, hon kände sig aldrig säker efter det, berättar mamman Marielle för den belgiska nyhetssajten VRT.

Shanti började äta antidepressiva och andra mediciner för att känna att hon kunde klara av vardagen, men berättar själv i ett inlägg på sociala medier hur det gjorde att hon kände sig som ”ett spöke”.

Med alla mediciner jag tar känner jag mig som ett spöke som inte kan känna någonting längre. Kanske fanns det andra lösningar än mediciner”.

Under 2018 försökte Shanti ta sitt liv första gången efter att en annan patient där hon var inlagd hade utnyttjat henne sexuellt. Den då 19-åriga Shanti misslyckades, men försökte igen två år senare. När hon åter misslyckades kontaktade hon en organisation i Belgien som försvarar rätten att “dö med värdighet”, det vill säga att den förespråkar dödshjälp.

Dödshjälp är lagligt i Belgien sedan år 2002 och man kan få det beviljat genom att patienten ”lider outhärdligt”, antingen ”fysiskt eller psykiskt”. Även ungdomar under 18 år kan få det beviljat.

Shanti ansökte om att få dödshjälp och tidigare i år fick hon den beviljad med hjälp av två olika psykiatriker som skrev under hennes begäran. Den 7 maj 2022 tog hon sitt liv med hjälp av en dödlig injektion från en läkare.

Paul Deltenre, neurolog i Bryssel, upplever att Shantis beslut gjordes ”för tidigt” och framförde klagomål om detta, varpå åklagare i hennes hemstad påbörjade en utredning. Utredningen ska dock snabbt ha blivit nerlagd på grund av att man inte hittade “bevis” för detta, enligt brittiska Mirror.

Trots att Shanti överlevde den där dagen i Bryssel 2016 blev hon ändå till slut ett offer för terroristgruppen IS och även för ett samhälle som inte klarade av att hjälpa henne.

Om du har självmordstankar

Är det akut ring alltid 112 eller kontakta närmaste akuta psykiatriska mottagning.

Via Minds självmordslinje kan man både ringa och chatta med volontärer anonymt dygnet runt.

Jourhavande präst eller medmänniska finns för den som behöver prata. För unga upp till 25 år finns även jourhavande kompis som erbjuder chatt. Nummer och hemsidor finns på 1177.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!