10 skolbarn döda efter Saudikoalitionens bombräd

publicerad 14 augusti 2016
Saudiskt stridsflyg

28 skolbarn skadades allvarligt och 10 avled efter att den Saudiledda koalitionen under lördagen bombat en skola i Jemen, uppger organisationen Läkare utan gränser.

Den av USA och flera andra västländer understödda Saudikoalitionen har sedan i fjol legat i konflikt med de shiamuslimska huthirebellerna i Jemen. Hittills har cirka 6 500 personer omkommit i konflikten, ungefär hälften av offren har varit civila.

I lördags genomförde koalitionen sin senaste bombräd mot de Iranstödda huthirebellerna. Denna gång bombades en skola i en förort till staden Sadah i nordvästra Jemen. Uppemot 10 skolbarn omkom och ytterligare 28 skadades. Enligt organisationen Läkare utan gränser var barnen mellan 8-15 år gamla, skriver Washington Post.

En talesperson för den saudiska militären har i ett uttalande sagt att man under lördagen genomförde en bombräd mot ett träningsläger för huthirebeller. Dessa uppgifter ska enligt Washington Post vara obekräftade.

Saudikoalitionen, vilken direkt utgörs av länder som Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Egypten, har tidigare fått skarp kritik för sina bombräder av människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International.

Även USA och Storbritannien har kritiserats för försäljningen av förbjudna klusterbomber till koalitionen. Nyligen valde däremot USA att pausa försäljningen av klusterbomber till Saudiarabien.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.