10 års fängelse för Anonymous-aktivist

Datahackern och nätaktivisten Jeremy Hammond dömdes på fredagen till 10 års fängelse för att ha läckt ut känsliga dokument om det privata underrättelseföretaget Stratfor. Dokumenten lämnade Hammond över till organisationen Wikileaks.

publicerad 16 november 2013

28-åriga Jeremy Hammond var med i rörelsen Anonymous och har gripits av polisen åtskilliga gånger, bland annat för att ha deltagit i en aktion 2005 mot en föreläsning som hölls av en omtalad historiker och där Hammond ska ha varit med och kastat flaskor mot de som besökte föreläsningen. Han beskriver sig som en anarko-kommunist, det vill säga en anarkistisk kommunist.

Dataintrånget mot underrättelsefirman Stratfor ger nu Hammond tio års fängelse. Dokumenten läckte han till Wikipedia. Flera välkända profiler, däribland Wikileaks-grundaren Julian Assange, har gett honom sitt stöd. Jeremy Hammond erkände sig skyldig till dataintrånget men menade att hans handlingar var nödvändiga.

”Jag gjorde detta eftersom jag tycker att folk ska ha rätt att veta vad de styrande och företagen gör bakom stängda dörrar. Det gjordes för att jag trodde att det var rätt”, skriver han i ett uttalande efter att domen fallit, enligt Russia Today.


Annonser:


Underrättelsefirman Stratfor är ett privat bolag som bland annat har CIA som kunder. Stratfor förser sina kunder med hemlig information om olika saker. Genom den information som Jeremy Hammond försedda Wikileaks med avslöjades det att Stratford bland annat spionerat på medlemmar till proteströrelsen Occupy Wall Street.

 

Läs även:
Hämnd mot svenska myndigheter efter nedstängning av fildelningssajter

De slår tillbaka mot korruption och censur via nätet


hammondJeremy Hammond
Foto: Wikimedia/CC-BY-SA-3.0
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.