AIK-fansen hyllas för sin protest mot coronapolitiken

Coronarepressionen

publicerad 5 maj 2021
- av Sofie Persson
AIK
Att supporta ditt fotbollslag är ett minne blott.

Under en match mellan AIK och Elfsborg genomförde AIK-fans en protest mot coronapolitiken som under lång tid förbjudit fler än åtta personer på en match. Lagets mittback Alexander Milosevic håller med fansen och uttrycker kritik mot rådande restriktioner. Man får även understöd från konkurrerande klubbar, bland annat från Hammarbys evenemangs-ansvarige Göran Rickmer.

Det var i söndags som AIK spelade mot Elfsborg i Stockholm. Då genomförde flera AIK-fans en protest mot de stränga restriktionerna som gäller under sportevenemang och som drabbat klubbarna mycket hårt. Protesten genomfördes i köpcentrumet intill Friends Arena i Solna, skriver Fotbollskanalen.

Nationalsporten förtjänar mer än 8 personer. Slopa alla absurda restriktioner”, löd budskapet från supportrarna.

AIK:s SLO Daniel Norlander skrev på Twitter att han tackar fansen för att de driver debatten på ett ”kreativt sätt”.

Att föra fram argumenten i miljöer där orimligheten råder. Tack återigen för att ni driver debatten på ett kreativt sätt, vilket är ett adelsmärke för den kultur ni beskyddar och representerar. Först Stadshuset 15 februari och idag detta. Ni är fina,” skrev han.

Även ärkekonkurrenten Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer hyllar protesten.

Alexander Milosevic, AIK:s mittback, säger till Fotbollskanalen att han förstår supportrarna och att många vill komma tillbaka. Han säger sig även själv vara kritisk till coronapolitiken och ”hela Tegnell-grejen”.

Vi har restauranger där det får komma in 100 personer på en liten yta och vi har hur mycket folk som helst inne i Mall of Scandinavia, men på en fotbollsarena som tar in 50 000 åskådare kommer det in åtta personer. Jag har väldigt stor respekt för pandemin, men jag tycker att det här läget är katastrof, Jag har stor respekt för den här pandemin, men det är dags att göra något nu. Det känns som att Sverige ligger ett år bakom alla andra länder. Så jag vet inte hur bra den här hela Tegnell-grejen var, säger Milosevic.

Han menar också att han inte håller med alla argument från Folkhälsomyndigheten om varför man inte kan släppa in fler personer på matcher.

Jag har hört att det varit snack om att det handlar om att det är många saker som händer runt omkring en match, som biljettköp och så vidare. Men man köper ju biljetter via internet i dag. Man ligger i sin soffa och köper biljetten. Jag säger inte att vi ska ta in 50 000 personer på Friends, men vad hade 10 000 gjort? Eller något sånt, säger han.

AIK-fans har tidigare firat sitt lag trots den rådande coronapolitiken när laget fyllde 130 år den 15 februari i år då det firades stort med nödraketer och fyrverkerier vid Stadshuset i Stockholm,Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.