Nya Dagbladet vinner strid mot Soundcloud – företaget backar efter censurtilltag

publicerad 27 oktober 2017
- av Alexander Almqvist

Efter att musiktjänsten Soundcloud i augusti censurerade NyD:s radiokanal på tjänsten och stängde ned kontot hotade NyD med rättsliga åtgärder mot företaget för tillgreppet. Nu meddelar Soundcloud att man ger efter på kraven och har öppnat kontot igen. NyD kommer dock avsluta samarbetet med företaget.

Den 22 augusti meddelande det Tysklandsbaserade företaget Soundclouds juridiska avdelning att Nya Dagbladets konto stängts av efter brott mot användarvillkoren. Vilka brott det skulle röra sig om preciserade företaget aldrig. Samtidigt drabbades ett flertal andra radiokanaler och samhällskritiska poddar av samma avstängningar.

I samband med avstängningen blev hela Nya Dagbladets radiokanal utan förvarning otillgänglig och upphovsrättsskyddat material frystes inne. Efter upprepade försök att komma i kontakt med företaget för att få reda på vad det var frågan om utan framgång gick NyD via ett juridiskt ombud vidare och hotade att dra företaget inför tysk domstol. Soundcloud gavs fram till den 24 oktober på sig att agera.

I veckan meddelande advokat Henning Witte som drivit ärendet att Soundcloud väljer att backa och återställa radiokanalen och Nya Dagbladet som kund.

”We are writing to you to let you know that the account has been unlocked and the Tracks have been restored. We have contacted the account holder with additional information. Please note that if the account will be reported in the future, the account will be re-checked. For the First it is of any accusations freed.”, skriver Soundclouds Trust & Safety Team i ett mejl.

– Företaget har dock i själva verket inte hört av sig direkt till oss som kontoinnehavare. Det är otroligt oseriöst. Vi accepterar inte företagets beteende och hur man behandlar andra kritiska röster som fortfarande är avstängda ifrån tjänsten. Det här är ett direkt hot mot yttrandefriheten. Vi har valt att själva nu avsluta samarbetet med Soundcloud, säger Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson i ett uttalande.

Nya Dagbladet har nu flyttat sin radiokanal till konkurrenten Spreaker som är ett betydligt friare alternativ.

– Vi kommer att fortsätta att strida för yttrandefrihet och grundläggande mänskliga rättigheter. Att vi går segrande ur tvisten mot Soundcloud är ett symboliskt viktigt steg mot trenden av censur som dissidenter i väst har utsatts för den senaste tiden. Vi visar nu tydligt att vi inte accepterar den här utvecklingen, tillägger Andersson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.