Världens äldsta människa fyllde 119

publicerad 3 januari 2022
- av Isac Boman
Kane Tanaka 1923 och 2021.

Kane Tanaka var fem år när den första T-forden började produceras och 11 år när första världskriget inleddes. Igår fyllde världens äldsta nu levande människa 119 år och enligt hennes familj har hon stora förhoppningar om att även nå 120-årsstrecket.

Redan i mars 2019 utnämnde Guiness World Records den då 116-åriga Tanaka till världens äldsta nu levande människa och ett år senare blev hon också den äldsta japan som någonsin levt.

Tanaka som föddes den 2 januari 1903 var ett år gammal då det rysk-japanska kriget inleddes och har levt igenom två världskrig och mängder med världshistoriska händelser.

Numera bor hon på ett äldreboende i staden Fukuoka och enligt familjemedlemmar så håller hon fortfarande gärna hjärnan i trim med pussel av olika slag. Hon ska också vara mycket glad i choklad och läsk.

Tanaka som var det sjunde av nio syskon gifte sig 19 år gammal och försörjde sin familj ekonomiskt genom en liten nudelbutik samtidigt som hennes man och äldste son var ute och stred i det kinesisk-japanska kriget som inleddes 1937.

På grund av den förda coronapolitiken i Japan har hennes familj inte kunnat vara med och fira henne eller hälsa på henne på mycket länge, någonting hennes 62-årige sonson Eji beklagar.

– Jag skulle vilja gratulera henne personligen snart. Jag hoppas att hon fortsätter vara frisk och har roligt varje dag i takt med att hon blir äldre.

Enligt familjen har den gamla japanskan ännu inga planer på att dö utan hoppas att bli åtminstone 120 år gammal.


Världens verifierat äldsta person någonsin är Jeanne Calment som föddes den 21 februari 1875 och dog den 4 augusti 1997 vid en ålder av 122 år och 164 dagar.

Kane Tanaka ligger på tredje plats på den historiska listan och kommer om hon lever om 97 dagar att passera Sarah Knauss och hennes 119 år och 97 dagar på andraplatsen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.