Vaccinskadade organiserar sig i Norge

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 december 2023
- av Sofie Persson
Karl-Erik Hordnes skapade organisationen VaxVeriats efter att ha fått biverkningar från covidvaccinet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Norge har organisationen VaxVeritas skapats för att ge stöd åt covidvaccinskadade i landet. Medlemmarna, som upplevt allvarliga biverkningar efter vaccination, kräver nu framförallt ett erkännande av samt ersättning för sina skador.

Tre veckor efter sin andra dos av Pfizers covidvaccin blev 43-årige Karl-Erik Hordnes från Bergen sjuk hösten 2021. Han drabbades bland annat av trötthet, hög puls, mjölksyra i benen, hjärndimma och koncentrationsproblem. Innan han tog covidvaccinet var han en aktiv friluftsmänniska och naturfotograf, men idag är han sjukskriven 60 procent och klarar inte att ägna sig åt sina fritidsintressen. I höstas medverkade han i ett reportage om biverkningar av covidvaccinet i norska statskanalen TV2.

Samma dag började det strömma in feedback från människor från hela landet, som äntligen kunde läsa något som de kände igen sig i, berättar Hordnes till NRK.

Efter detta bildade han tillsammans med andra som drabbats av covidvaccinskador organisationen VaxVeritas, som nu har närmare 200 medlemmar.

Det är viktigt att betona att det finns människor som inte har tålt det här vaccinet. Vi vaccinskadade är en förlorad grupp, säger Vibeke Larsen, 52, från Bergen, som är medlem i organisationen.

I Norge har cirka 80 procent tagit minst en dos covidvaccin och det har fram till 21 september i år registrerats 8 052 fall av misstänkta allvarliga biverkningar hos den norska läkemedelsmyndigheten. Myndigheten betonar dock att detta inte innebär att alla inrapporterade biverkningar orsakats på grund av covidvaccinet. Vidare anser man inte att det i nuläget finns någon “grund för att ändra de nuvarande allmänna rekommendationerna för vaccinet”.

Fram till 1 oktober hade 1 575 personer ansökt om ersättning från den norska patientskadefonden (NPE) för biverkningar orsakade av injektionen. I skrivande stund har dock fler än dubbelt så många ansökningar avslagits som godkänts.

321 personer som ansökt har fått sammanlagt 15 miljoner norska kronor i ersättning, samtidigt har 694 nekats ersättning. Organisationen kräver ett erkännande från staten, samt även behandling och ersättning för alla som är drabbade av skador från covidvaccinet.

Försäkringarna om att vaccinet var säkert och effektivt är en förolämpning mot många människor som har tagit detta vaccin i god tro, säger Hordes.

Jag tycker att bristen på uppföljning från hälsovårdsmyndigheterna och bristen på erkännande genom patientskadeersättning är en fullständig skandal, fortsätter han.

Statssekreterare Ole Henrik Krat Bjørkholt menar dock att hälsodepartementet agerat i en ärlig och öppen kommunikation gällande både för- och nackdelar med covidvaccinet.

Detta är nödvändigt för att befolkningen ska ha förtroende för de vacciner som rekommenderas av myndigheterna, säger han. Allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. Men det hjälper inte dem som drabbas av dessa allvarliga biverkningar, och vi måste ta detta på största allvar, menar Bjørkholt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!