Kraftig ökning av ungdomsvåld i Oslo

Ökade otryggheten

publicerad 26 oktober 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet anmälningar om våldsbrott mot personer under 18 år i Oslo har mer ökat med så mycket som 62 procent sedan förra året, visar ny statistik från norska polisen. Majoriteten av återfallsbrytarna har invandrarbakgrund eller är barn till invandrare.

Under januari och september i år har antalet anmälningar om våld ökat kraftigt bland personer i 10- till 17-års åldern i Oslo, jämfört med samma period förra året, visar en rapport från stadens polisdistrikt. Det har också skett en fördubbling av antalet anmälningar om bärande av kniv eller annat vapen under samma period.

Vi ser att förövarna blir allt yngre och att våldet blir allt grövre. Vi är särskilt bekymrade över den drastiska ökningen av rapporter om våldsutövare under 15 år, säger Hanne Finanger, chef för den förebyggande sektionen i östra enheten i Oslo polisdistrikt, till Nettavisen.

Rapporten visar också att flertalet som begick upprepade brott hade invandrarbakgrund eller var barn till invandrare. Det framgår också att ett flertal var återfallsbrytare, där 114 personer låg bakom 36 procent av anmälningarna.

Bland anmälningar om våld mot barn mellan 10-14 år har det skett en fördubbling från förra året, något som kan begränsa polisens arbete eftersom man är under 15 år, som är straffmyndighetsåldern.

Det polisen kan göra med barn under straffmyndighetsåldern är att hålla kvar dem i högst fyra timmar, prata med deras föräldrar och sedan överföra ärendet till socialtjänsten för vidare uppföljning, säger Finanger.

Samtidigt kritiserar norska polismyndigheten regeringen för bristande helhetssyn på kriminella nätverk, uppger Schibstedtidningen Aftenposten. Polisen uppger att det i Norge finns omkring 100 kriminella nätverk, men att man enbart har kapacitet att följa 40 av dem på nära håll.

Norska polisen varnar vidare för att Norge kan få se en liknande situation som Sverige har med gängkriminalitet om åtgärder inte tas för att vända utvecklingen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!