Tecken på typ 2-diabetes, metaboliska störningar och fetma ökar bland isländska barn. En viktig orsak tros vara en förändrad kost, som alltmer liknar den för barn i USA.
Heilsuskóli Barnaspítalans (Barnsjukhusets hälsoskola) i Reykjavík, som öppnade 2011, är Islands enda specialiserade resurs för barnfetma och relaterade hälsoproblem. Skolan har plats för cirka 300 barn åt gången, men väntetiden är så lång som tio månader.
Cirka 5000 barn lider idag av fetma på Island. Ragnar Grímur Bjarnason, barnläkare vid hälsoskolan, uppger att metaboliska sjukdomar har ökat markant bland patienterna och att tidiga tecken på typ 2-diabetes blivit allt vanligare.
– Vi har lyckas göra våra barn alldeles för tunga, säger han till isländska statskanalen RUV, och det är tydligt att de flesta barn som kommer in på grund av fetma går upp i vikt, och går upp ganska snabbt, mellan tre och fem års ålder. Vi måste undersöka hur vi kan ändra på detta.
Bjarnason bedömer att de samtidigt kaloririka och näringsfattiga livsmedel som allt fler barn äter är en avgörande faktor bakom barnfetman. Han pekar också på att barnen rör sig mindre och sover sämre än tidigare, och menar att isländska barn är i betydligt sämre skick än sina nordiska grannar.
Kosten jämförbar med USA
Barnfetma ökar globalt, med USA som ett av de mest drabbade länderna. Thomas Ragnar Wood, professor i pediatrik och neurovetenskap vid Washington University, menar att isländska barns kosthållning också påminner om den i USA. Livsmedelssystemen på Island har förändrats mer än i andra nordiska länder, där traditionell mat fortfarande dominerar i högre utsträckning.
– Så jag tror att det förmodligen har ett stort inflytande, säger han.
Ragnar Grímur Bjarnason riktar skarp kritik mot den isländska regeringen och menar att det saknas en tydlig politik för att förbättra barnens folkhälsa.
–Vi måste göra något, och det borde ha gjorts för länge sedan, säger han.