Experter förutspår fler ersättningar för covidvaccinskador

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 18 december 2023
- av Sofie Persson
I Norge har vårdpersonal eller patienter rapporterat in fler än 8000 fall av misstänkta biverkningar från covidvaccin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Norska experter tror att framtida forskning kommer att ge fler av dem som injicerats mot covid ersättning för biverkningar och vaccinskador. Detta kan öppna för omprövning av tidigare avslagna ersättningsansökningar.

I Norge har vårdpersonal eller patienter rapporterat in fler än 8000 fall av misstänkta biverkningar från covidvaccinen. Den norska patientskadefonden (NPE) har i dagsläget fått in över 1500 ansökningar om ersättning på grund av biverkningar efter injektionen, men fonden har nekat mer än dubbelt så många som man godkänt.

Experter förutspår däremot att framtida forskning kommer att öka förståelsen för biverkningar kopplade till covidvaccin, vilket kan leda till att fler personer blir berättigade ersättning.

Jag tror att vi i framtiden kommer att få fler svar på vilka biverkningar som kan förklaras vara relaterade till coronavirusvaccinet. Då kan vi lära oss av det. Sedan får vi se om vi ska öppna gamla avslag igen eftersom ny kunskap tyder på att det fortfarande finns ett samband, säger Anne-Mette Gulaker, avdelningschef för NPE, till statskanalen NRK.

Pernille Harg, seniorrådgivare vid norska Läkemedelsverket, instämmer i att nya biverkningsproblem sannolikt kommer att upptäckas framöver, särskilt gällande långvariga tillstånd.

Jag tror att det är troligt att nya biverkningsproblem kommer att fortsätta dyka upp, kanske särskilt för långvariga sjukdomar, säger hon.

“Fullständig skandal”

Trots att åtskilliga norrmän får avslag menar Gulaker att ersättningsprogrammet är bra och att reglerna för ersättning från vaccinskador är “generösa”.

Jag skulle säga att det är ett bra system. Utmaningen med covidvaccinen är att det fortfarande finns mycket forskning om biverkningar, säger hon.

Medlemmar i organisationen VaxVeritas, som stöttar personer drabbade av vaccinskador, kritiserar dock myndigheternas hantering. Karl-Erik Hordnes, grundare av VaxVeritas och själv drabbad, beskriver situationen som en “fullständig skandal”, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Jag tycker att bristen på uppföljning från hälsovårdsmyndigheterna och bristen på erkännande genom patientskadeersättning är en fullständig skandal, sade han.

Bedömningar för ersättning grundas på norska läkemedelsverkets rekommendationer. Hittills har flest ersättningar i Norge beviljats för mensrubbningar samt för myokardit och perikardit, som redan är kända biverkningar av covidvaccinen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!