Miljö

Vulkaner bidrar till kallare klimat

Vulkanutbrott under tidigt 2000-tal har bidragit till att kyla ned planeten, enligt forskning vid Lawrence Livermore National Laboratory som publicerats i Nature Geoscience.

Nedkylningen har bidragit till att motverka den uppvärmning som de ökade utsläppen av växthusgaser har orsakat.
Vid vulkanutbrott sprutas stora mängder svaveloxid upp i atmos­fären, där den sprids i små droppar, vilka reflekterar solljus bort från planeten och därmed sänker temperaturen. Dessa små droppar har ökat under de senaste tio åren.

Men det är inte bara vulkanerna som bidrar. Utsläppen av svaveloxid från kinesisk industri har också ökat, och även solens aktivitet har bidragit till den lägre temperaturen. Att hitta alla orsaker har varit ett detektivarbete, menar Benjamin Santer, klimatforskare vid Lawrence Livermore och studiens huvudförfattare.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!