Vita kängurun Willy rymde på Åland

publicerad 9 augusti 2019
- av Isac Boman
Vit känguru i Australien.

När Jonne Nylund på Åland körde in från Eckerö på den åländska landsbygden under fredagsmorgonen möttes han av en något oväntad syn – en vit känguru som ivrigt hoppade framåt efter vägen.

 

Under morgonen och förmiddagen hade ägaren Therese Söderberg tillsammans med frivilliga försökt ta fast den förrymda kängurun Willy, som troligen skrämts av nattens åskväder och oväntat lyckats hoppa över det två meter höga stängslet i sin bostad.

– Kängurun är inte flockdjur och eftersom Willy är en unghane kommer han gilla att vara på upptäcktsfärd, förklarade Söderberg till Nya Åland under morgonen.

I Australien lever rasen vilt och så länge det inte blir minusgrader klarar den sig bra ute i det fria med att äta gräs.

Willys äventyr tog slut i grannkommunen Hammarland på eftermiddagen, men det krävdes tre bedövningspilar för att få stopp på honom.

– Man brukar inte kunna fånga in dem om de rymt. De kommer upp till 70 kilometer i timmen och hoppar högt, säger Söderberg.

Den påpasslige kängurun genomförde sin rymning trots att man vidtagit extra åtgärder efter erfarenhet från en tidigare rymningsincident med en lama.

– Vi överdrev mer än vad uppfödaren rekommenderade, därför är det här väldigt, väldigt jobbigt, säger Söderberg till Nya Åland och tackar alla som hjälpt till att fånga Willy.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!